Kasket med et "F" var nok til fængsling: 'Dommeren kan ikke afvise LTF-aktiviteter'

Tre varetægtsfængslede mænd havde kasketter med mærket "F" på.

(ARKIV) - Det er kasketter, som du og jeg lovligt kan gå ind og købe på Strøget, siger DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Politiet har fredag taget forbuddet mod banden Loyal To Familia (LTF) i hånden og brugt det til at varetægtsfængsle tre af bandens formodede medlemmer.

De tre mænd havde blandt andet kasketter med mærket "F" på, og en dommer i Retten i Helsingør mente altså, at anklageren havde nok beviser til en begrundet mistanke, som derfor førte til varetægtsfængslingen.

- Dommeren mener, at man ikke kan afvise, at de fortsætter deres aktiviteter, som dengang der lovligt var noget, som hed LTF, siger DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

- Det er opsigtsvækkende og ret principielt, særligt fordi det er første gang, at vi har en varetægtsfængsling som følge af forbuddet mod LTF, siden det trådte i kraft den 4. september, siger hun.

Og det er især bemærkelsesværdigt, at kasketterne blev udslagsgivende for en varetægtsfængsling, selvom de egentlig ikke har noget med LTF at gøre.

- Det er kasketter, som du og jeg lovligt kan gå ind og købe på Strøget. Det, som dommeren bare ikke ville være afvisende over for, er, at når de har sådan nogle kasketter på, så kan det godt bruges som et kendetegn, siger Trine Maria Ilsøe.

Anklager: Kun kasketten er udskiftet

De tre fængslede mænd blev torsdag aften anholdt ved Nivåcentret nord for København.

Fredag blev de så fremstillet i et grundlovsforhør, hvor sigtelsen lød, at de tre mænd udviste utryghedsskabende adfærd ved at benytte kasketter med mærket "F", som politiet mener, er et slags kendetegn for det forbudte LTF.

- Anklageren lagde i retten vægt på, at mændenes adfærd er den samme som før forbuddet. De opholder sig samme sted, og den eneste forskel på dem nu og før forbuddet er, at de har skiftet LTF-kasketten ud med en kasket med mærket "F", siger Trine Maria Ilsøe, der fulgte sagen i Retten i Helsingør i dag.

Omvendt mener Mai-Brit Storm Thygesen, der er forsvarer for en af de tre mænd, ikke, at der er nok mistankegrundlag til at sige, at hendes klient har overtrådt forbuddet.

- Min klient har ikke sagt noget, gjort noget, vist håndtegn eller været iført tøj eller noget som helst, som har nogen relation til LTF.

- Så det at opholde sig i en baggård til et stort center er efter min mening ikke i sig selv tilstrækkeligt til at sige, at det er en overtrædelse af forbuddet, siger hun.

Skal videre til landsretten

To af de tre mænd er fætre, og de har alle tre kendt hinanden, siden de var helt små.

Ved et grundlovsforhør skal dommeren alene tage stilling til, om der er en begrundet mistanke. Når sagen skal rigtig for retten, skal den gennemgås anderledes grundigt.

Og det bliver interessant at se, hvordan domstolene vurderer kasketterne med et "F" på.

- Hvis retten mener, at en kasket med et "F" bliver udslagsgivende, så svarer det til, hvis tre personer går sammen med en dunjakke, hvor der eksempelvis står Canada Goose på, sige Trine Maria Ilsøe.

Indtil videre er selve varetægtsfængslingen blevet kæret til landsretten.

LTF-FORBUD

 • Det er forbudt at videreføre LTF - straffeloven §132a. Dermed er det forbudt at:

 • Bruge bandens kendetegn som fx logo.

 • Blive medlem af banden eller rekruttere til den.

 • Arbejde som vagt for LTF.

 • Støtte banden økonomisk eller rådgive den.

 • Udleje lokaler eller fremstille tøj til banden.

 • Videreføre banden under et nyt navn.

 • I visse tilfælde kan det også være forbudt at vise en LTF-tatovering frem.

 • Det er også forbudt at anvende LTF's kendetegn på offentligt sted.

 • Det kan fx være i offentlige kontorer, på veje og i biler, ligesom det også er forbudt i fængslerne.

 • Det er også forbudt at udbrede kendetegnene til et større kreds af mennesker - for eksempel på sociale medier, internettet, ved åbne arrangementer, fester og i pressen.

 • Personer med tæt tilknytning til LTF kan få opholdsforbud, hvis det er nødvendigt for at sikre, at LTF ikke føres videre - straffeloven §132b.

 • Opholdsforbuddet kan gælde en plads, park eller vej, men ikke en hel by, bydel eller et større kvarter.

 • Personer kan blive pålagt at forlade en forsamling, hvis den skaber utryghed, og hvis en stor del af forsamlingen har tilknytning til LTF - straffeloven §132b stk. 2.

 • Personerne behøves ikke at have tilknytning til LTF. Kilde: Rigspolitiets vejledning, operationsplan og action cards

Facebook
Twitter