Kaspers overvågningskamera sendte live på nettet: Alle kunne holde øje med os

Billeder fra adskillige danskeres private overvågningskameraer bliver streamet på nettet.

Kasper Kruse Jensen fra Ulstrup fik sig for nylig noget af en overraskelse.

Han fik en opringning fra en journalist fra dagbladet Politiken. Han havde gennem en uge siddet ved sin computer og set, at Kasper sammen med sin kæreste og lille datter havde gået og ryddet op i carporten.

Og at hele verden i princippet kunne følge med i den lille families gøren og laden, fordi billeder fra overvågningskameraer monteret i indkørslen, blev sendt live på en hjemmeside - uden at familien vidste det - var noget af et chok.

- Jeg købte de kameraer for at føle mig tryg. Og det har så vist sig at virke stik modsat. Det har faktisk virket sådan, at alle har kunnet holde øje med, hvornår jeg er hjemme, og hvornår jeg ikke er hjemme, siger han til DR Nyheder.

Enhver med en internetforbindelse har kunne se med, når familien Jensen har bevæget sig rundt i carporten og indkørslen.

Optagelserne fra overvågningskameraerne i Kasper Kruse Jensens indkørsel er ikke de eneste, der er blevet lagt på hjemmesiden. Langt fra. Tidligere på året var der 180 danske private overvågningskameraer. I dag er det tal ifølge hjemmesiden 67, mens der kan følges med i tusinder af kameraer fra andre lande.

Hos Kasper Kruse Jensen har man på intet tidspunkt kunne se ind i familiens hus, men det var alligevel ubehageligt for familien at finde ud af, at andre har kunne følge med.

- Man har kunne se mig og min kæreste og min lille datter, når vi har været i carporten. Det er jeg ikke tryg ved. Vi passer lidt på med, hvad der bliver lagt op på internettet af billeder af vores datter. At alle nu har kunne se hende, mens hun har gået herude, er ubehageligt.

- Jeg har sat kameraer op for min trygheds skyld og i den tro, at jeg var den eneste, der kunne tilgå de kameraer. Det er jo ikke billeder, jeg har lyst til at dele med alle andre, siger han.

Skift koden til dit kamera

Når det kan lade sig gøre at følge danske familiers gøren og laden i deres private hjem, skyldes det, at kameraerne er forbundet til internettet.

- Der er nogle fuldautomatiske systemer, som scanner internettet for alt, hvad de kan finde af kameraer, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Kærsgaard Theede til DR Nyheder.

Hvis overvågningsudstyret ikke er beskyttet med et password - eller ejeren ikke ændrer den adgangskode, der følger med ved købet - kan robotter, der er designet til det, eller andre mennesker med teknisk snilde få adgang til signalet. Det er ifølge Rasmus Kærsgaard Theede meget nemt at få, hvis man ikke har fået sikret sit udstyr ved for eksempel at ændre password.

Og det er præcis, hvad der var skete i Kasper Kruse Jensens tilfælde. Han havde købt kameraet i Aldi for 5-6 år siden og ikke ændret koden til kameraet.

- Det er jo en tanketorsk. Det er jo, fordi man ikke tænker over, at der sidder nogen, der er lidt mere snu end os og kan bruge de informationer på en forkert måde, siger Kasper Kruse Jensen.

Han har ændret koden, efter at han blev gjort opmærksom på hans ufrivillige tilstedeværelse på hjemmesiden.

- Der gik ganske få minutter, og så var mine kameraer taget af hjemmesiden, siger han.

Forbrugerrådet Tænk har været opmærksomme på problemet i længere tid, og rådet anbefaler berørte, at de ikke bare skifter adgangskoden til kameraet, men også anmelder sagen til politiet.