Kassebonen er smækfyldt med hormonforstyrrende stof

Forskere har fundet store mængder af det hormonforstyrrende stof Bisphenol A i kassebonerne. Helt op til 1000 gange mere end i forbudte sutteflasker.

Næste gang du siger ja tak til en kassebon eller tager et nummer til køen, så lad være med at holde for godt fast.

For i sedlerne er der et stof, der i værste fald kan gøre dig steril.

Bisphenol A i masser af papirlapper

Det er det hormonforstyrrende stof Bisphenol A (BPA), som svenske forskere har fundet i det papir, som mange af os flere gange om dagen har i hånden.

- Det er i alt lige fra tog, fly og busbilletter til spillekvitteringer, parkeringsbilletter og kønumre, siger miljøkemiker Tomas Östberg fra det svenske Jegreliusinstitut, som har lavet undersøgelsen.

1000 gange mere end i sutteflasker

Han fortæller også, at indholdet af det hormonforstyrrende stof viser sig at være 1000 gange højere end i de sutteflasker, som nogle lande nu har forbudt.

Og det er så alarmerende tal, at Miljøstyrelsen herhjemme har sat en undersøgelse i gang. Den skal vise, hvor stor en del af det hormonfortyrrende stof, der bliver overført til mennesker.

- Det er et stof, som er potentielt hormonforstyrrende. Det vil sige, at man mistænker det for at påvirke evnen til at få børn, siger Elisabeth Paludan, der er funktionsleder på kemikalieområdet i Miljøstyrelsen til DR Nyheder.

Nok det samme i Danmark

Resultaterne af den danske undersøgelse kommer først i det nye år - men Elisabeth Paludan tør godt allerede nu give et bud på resultatet.

- Vi ved, at der findes det her termopapir også i de danske forretninger, så jeg vil tro, det kommer til at ligne den svenske undersøgelse, siger hun.

FacebookTwitter