A-kasser kritiserer borgmesters påstand om 'luddovne akademikere': Vi savner dokumentation

Beskæftigelsesborgmester kræver flere sanktioner. A-kasserne afviser kritikken.

- Når kommunen står og siger, at de skal tage et job på et lavere niveau, så er signalet fra a-kassen, at det kan de bare glemme alt om, siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

A-kasserne vil hellere være søde og rare ved ledige, nyuddannede akademikere end at presse dem til at tage ufaglærte job.

- Man skal ikke have været længe i systemet som arbejdsløs akademiker, før man opdager, at jobcentret ganske vist skubber på og siger, at man skal søge flere job, fordi man i jobcentret har opdaget, at man er så luddoven, at man ikke gør det, siger Cecilia Lonning-Skovgaard og fortsætter:

- Og de ved også, at vi indberetter det til a-kassen. Men derfra sker der ingenting. Det har ingen konsekvens overhovedet, siger hun til avisen.

Kamp om medlemmerne

En ny undersøgelse viser, at hver femte dimittend i København med en lang videregående uddannelse har været ledig i mindst seks måneder ét år efter at have afsluttet studiet.

Cecilia Lonning-Skovgaard mener, at det er farligt, når a-kasserne undlader at sanktionere medlemmer med en begrundelse om, at akademikere og humanister er tiltænkt noget større.

- Når kommunen står og siger, at de skal tage et job på et lavere niveau, så er signalet fra a-kassen, at det kan de bare glemme alt om, siger borgmesteren.

Men a-kasserne, som kæmper om medlemmerne, vil hellere være søde og rare og invitere på spændende gå-hjem-møder, mener hun.

Savner dokumentation

DR Nyheder har forelagt kritikken for Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser. Han beskriver beskyldningerne som barske.

- Jeg vil gerne se dokumentation for de påstande, som Cecilia Lonning-Skovgaard kommer med. Har hun den, eller det blot nogle sure fornemmelser, der ligger til grund? spørger han.

- Sagen er, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har en hel afdeling, som fører løbende tilsyn med a-kasserne. De rapporter, der kommer derfra, er modsat dem om kommunernes jobcentre stort set fri for anmærkninger, siger Verner Sand Kirk.

Han mener også, at det er helt forkert at beskylde a-kasserne for at være for flinke ved de ledige akademikere, fordi de gerne vil beholde dem som medlemmer.

- A-kasserne er altså oprigtigt optaget af at få deres ledige medlemmer i arbejde. Og de tjener ikke på at have ledige medlemmer. Tværtimod bruger de det administrationskontingent, der opkræves fra alle, på at vejlede og administrere udbetaling til de ledige, siger han.

Hvem vælger chefen for supermarkedet?

Verner Sand Kirk savner også dokumentation for, at de ledige, nyuddannede akademikere ikke søger bredt - for eksempel som kasseassistent i et supermarked - som Cecilia Lonning-Skovgaard.

- De ledige skal jo dokumentere de job, de søger. Og hvis de ikke søger tilstrækkeligt, bliver de sanktioneret. Og vores rapporter er som nævnt stort set fri for anmærkninger, siger han.

- Jeg vil næsten spørge Cecilia Lonning-Skovgaard om det modsatte. Hvem vil chefen for supermarkedet vælge, hvis vedkommende kan vælge mellem en nyuddannet ingeniør, der smutter med det samme, når han eller hun får et job som ingeniør, en ufaglært eller en butiksuddannet? spørger han retorisk, som en forklaring på, at der muligvis sidder få nyuddannede akademikere bag kassen i landets supermarkeder.