Katastrofale ventetider på høreapparater

Svigter hørelsen, kan der gå lang tid, før du får hjælp. Ventelisterne i det offentlige er nu så lange, at der kan gå mere end to år, før du står med et høreapparat i hånden.

Du må væbne dig med tålmodighed, hvis du pludselig får svært ved at høre. Det tager rigtig lang tid at få et nyt høreapparat. (Foto: Keystone © Scanpix)

At få dagligdagen til at gå op, når man langsomt er ved at miste hørelsen, er ikke let. Og problemet bliver ikke mindre af, at der kan gå meget lang tid, får man kan få hjælp i form af et høreapparat.

I hvert fald gennem det offentlige.

Ventelisterne til at få et nyt høreapparat er vokset markant i de seneste år, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Værst står det til i Gentofte og Roskilde, hvor du kan vente mere end to år på et nyt høreapparat.

Urimelige ventelister

Situationen er katastrofal, siger Søren Dalmark, der er formand for Høreforeningen.

- Hvis man ikke kan høre, falder privatliv og professionelt liv langsomt fra hinanden. Det sker for mange, mens de står på ventelister, som bare bliver længere og længere, påpeger han i avisen 24timer.

Dels mangler der speciallæger og audiologiassistenter på sygehusene, dels gør den stigende andel af ældre i befolkningen, at stadig flere kommer med et ønske om at få et nyt høreapparat.

Massiv mangel på personale

Men der er ikke udsigt til en løsning foreløbig, siger formanden for Danske Regioner, der driver landets sygehuse, Bent Hansen, til 24timer.

- Det er et område, hvor der ikke er lys i mørket. Vi kan simpelthen ikke skaffe personale nok, så ventelisterne kommer ikke til at forsvinde foreløbig.

Brugere af høreapparater er berettiget til et nyt apparat hvert fjerde år, men da man ikke kan blive skrevet op til undersøgelse, før de fire år er gået, kan der gå helt op til seks år, før man får et nyt.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532edf476187a20a446ce820

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk