Det såkaldte kommisorium blev fremlagt i dag. Det er en ønskeliste til den undersøgelse som en uvildig advokat nu skal i gang med.
Her skal alle sager om sexovergreb i de seneste 120 år kigges efter - og så skal det undersøges om kirken har forsøgt at forhindre opklaringen af overgrebene.
Forklaringen på, at undersøgelsen går tilbage til 1890 er, at der kom den første sag om seksuelt overgreb.
Halvandet år
Advokat Lars Kjeldsen, som står for den uvildige undersøgelse vurderer, at undersøgelsen vil tage omkring halvandet år.
Efter de mange anklager om seksuelt misbrug i den katolske kirke i Danmark, vil kirken have undersøgt, om den selv har været med til at forhindre, at sager er kommet for dagens lys.
Det skal ske i en uvildig advokatundersøgelse, der blandt andet skal undersøge om kirken har "søgt at neddysse eller forhindre opklaringen af eventuelle sager om seksuelle krænkelser af børn og unge". Præst Niels Engelbrecht siger, at Den Katolske Kirke er glad for undersøgelsen.
- Den kan måske hjælpe os med at ændre vores kultur og organisation, siger han til DR Nyheder.
Politiets undersøgelse
Samtidig med at Den Katolske Kirke i Danmark iværksætter en advokatundersøgelse af sexovergreb, er politiet færdig med sin undersøgelse.
Politiet er færdig med at efterforske de op mod 30 sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke og vil på onsdag fremlægge resultatet. Det siger talsmand for Den Katolske Kirke i Danmark, præst Niels Engelbrecht.
- Alle sager, som er kommet til kirkens kendskab, er blevet sendt videre til politiet, som tager stilling til, om de skal videre gennem retsvæsnet. Politiet har meddelt os, at vi på onsdag kan forvente, at de vil sige noget om de sager, som de har fået udleveret, siger Niels Engelbrecht.
Afhængig af, hvad politiet kommer frem til, vil kirken ikke udelukke tjenstlige skridt mod nogle præster.
Tage stilling
- Vi vil studere nøje, hvad der kommer tilbage fra politiet, og kirken må herefter tage stilling til, hvilke tjenstlige skridt den vil tage i forhold til sine medarbejdere. Så man må forvente, at institutionen måske må sætte en tjenstlig undersøgelse i gang, siger Niels Engelbrecht.
Oplysningen kommer i forbindelse med et pressemøde mandag, hvor Den Katolske Kirke i Danmark bekendtgør, at man nu har bedt en advokat om at klarlægge, om kirken har forsøgt at modarbejde opklaringen af seksuelle overgreb inden for kirken.
Se dokumentet herKommissorium