Kemifabrik dumpede giftigt affald i moser: Her er tønderne gemt

Giftigt affald er fra midten af 1960'erne til 1974 blevet dumpet i moser nær fabrikken Lars Foss Kemi i Nordsjælland.

(Foto: (Grafik) Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Flere tusinde tønder med blandt andet opløsningsmidler fra produktionen af lim på Lars Foss Kemi er spredt ud i naturen fire forskellige steder i Nordsjælland.

Det billede tegner sig, efter at et væld af borgere i den seneste tid har henvendt sig til Efterforskerne på P1 for at dele deres viden om tønder med kemiaffald fra fabrikken Lars Foss Kemi.

Herunder kan du læse, hvor tønderne er blevet dumpet.

Kastanievej

Det første sted, hvor flere lokale har set tønder med affald fra Lars Foss Kemi blive dumpet, er i en mose tæt ved Kastanievej og Fredensborg Stadion.

Her har blandt andet Ole Sørensen fortalt, at han i årene 1963-65 boede på netop den vej som dreng. Dengang så han en traktor med påhængsvogn komme hver uge og læsse tønder af i den nærliggende mose. En anden kilde bekræfter, at hendes nu afdøde mand kørte med tønder til mosen fra Lars Foss Kemi.

Desuden legede Ole og hans brødre med affaldet. De satte ild til nogle bøtter, og så var det med at komme væk, for indholdet var stærkt brandfarligt.

Knurrenborg Vang Losseplads

En anden mose, som også er en gammel losseplads, er blevet brugt til at dumpe affald fra Lars Foss Kemi.

Her fortæller en kilde, der boede i området som barn, at de jævnligt kom fra Lars Foss Kemi med tønder, som nogle gange blev brændt af. Røgen lugtede fælt - som terpentin, fortæller han.

Desuden fik han at vide af de gamle jægere, at han ikke måtte tage sin hund ned og lege ved søen, da den var stærkt forurenet, så hunden kunne dø af at drikke det.

- Man dumpede tønder nede i vandhullet. Det var den interne transport på Lars Foss Kemi, der gjorde det. Det ved jeg fra en medarbejder på Lars Foss, og det skete efter 1970, fortæller Ole Sørensen.

En anden lokal borger, Peter Pedersen, fortæller om vandhullet ved Knurrenborg Vang.

- Engang for flere år siden fortalte min svigerfar, der nu er afdød, at der havde været en losseplads, hvor der ligger et vandhul eller en mose. Ham, der havde en mark der, havde nogle køer, der simpelthen døde af at drikke det vand. Så han plantede grantræer i hele marken, forklarer han til Efterforskerne på P1.

Højsager losseplads

På Højsager losseplads er tønder og dunke fra Lars Foss Kemi blevet dumpet gennem ti år, har fire forskellige øjenvidner fortalt til Efterforskerne på P1. I løbet af 60’erne begyndte man først at læsse tønder og dunke direkte i en mose. Omkring 1970 blev der etableret losseplads på området, hvorefter tønderne blev hældt i et stort hul sammen med alt muligt andet affald.

- Lars Foss kørte ud med en traktor med en tohjulet anhænger med 10-12 blå plastiktønder, som de bare hældte ud. De kørte tirsdag, onsdag og lørdag - cirka to læs hver de dage, fortæller Alex Jensen, der frem til 1967 boede på en nærliggende vej, hvor traktoren kom kørende forbi.

Også i starten af 70'erne har flere vidner set tønder fra Lars Foss Kemi blive kørt dertil. Blandt andre Mogens Bredahl Christiansen:

- Der blev tønderne bare stillet op. Og når vi var gået herfra om aftenen eller weekenden, så puttede indehaveren af pladsen tønderne ned i jorden, fortæller han og bekræfter, at han har set det ske over en del år.

Og i 1974 var chauffør Ørn Simonsen med til at køre nogle af de sidste tønder til Højsager:

- Jeg har været med til at læsse og så køre på lossepladsen med det. Vi dumpede tromlerne, som de var. De blev bare trillet ned, og så lå de der, fortæller han.

Kejserdal grusgrav

En tidligere chauffør har set, at et enkelt læs med tønder fra Lars Foss Kemi blev begravet i bunden af grusgraven i en tidlig lørdag morgen i sommeren 1974.

Der blev tippet 25-30 tønder ned i bunden af grusgraven, og så skubbede gummigeden jord over igen, fortæller Mogens Bredahl Christiansen

- Jeg spurgte dem, hvad de havde gang i, men de sagde “Vi skulle bare lige dække til.” Men de vidste ikke, at jeg havde stået og set det hele, siger han.