Kender om retssag mod Tvind: - Amdi kommer ikke

Tiltaltes forsvarere ønsker ikke at kommentere, hvorvidt deres klienter - heriblandt Amdi Petersen - møder op i landsretten i dag.

Tvind-lederen Mogens Amdi Pedersen ankommer til retsbygningen i Aarhus i oktober 2003, hvor Tvind-sagen bliver genoptaget efter Amdi Petersens sygefravær. (Foto: Brian Rasmussen © Scanpix)

Når ankesagen mod Mogens Amdi Petersen og to andre Tvind-ledere begynder i dag, er det alt andet end sikkert, at sagens hovedpersoner er at finde på anklagebænken i Vestre Landsret.

I 2006 blev Amdi Petersen og seks andre frikendt i byretten for at have begået underslæb og skattesvig for mere end 100 millioner kroner. En enkelt fik en dom på et års betinget fængsel. Men anklagemyndigheden ankede sagen - der skulle bare gå syv år, inden sagen igen kom for retten.

Det er der en god grund til: Sagen skulle forkyndes, og ifølge retsplejeloven skal den slags ske personligt. Der var bare et problem: Politiet kunne ikke finde Amdi Petersen. Derfor greb man til en anden metode, så man kun bruger i ganske særlige tilfælde - og det var at rykke forkyndelsen ind i Statstidende.

Eva Smith er professor i strafferet ved Københavns Universitet, og hun siger til DR Nyheder:

- Det gør man, fordi man synes, det er en vigtig sag. Og at det et eller andet sted er urimeligt, at folk kan slippe for en straffesag ved at gemme sig.

Bag vagter i Mexico

Så er spørgsmålet bare, om de tiltalte møder op. Journalist Frede Jakobsen har i mange år beskæftiget sig med Tvind, og han har et klart svar på den ubekendte:

- Nej, Amdi Petersen møder ikke op. Han har bevidst forladt landet for at undgå en landsretssag. Han vender under ingen omstændigheder hjem til en fængselsstraf, siger han til DR Nyheder.

Sammen med en britisk journalist driver han en Tvind-kritisk hjemmeside, og ifølge ham opholder Amdi Petersen sig i et luksusbyggeri ved den mexicanske Stillehavskyst. Et byggeri, der er hegnet ind og med bevæbnede vagter.

Forsvarere: Ingen kommentarer

DR Nyheder har ringet til de tiltaltes forsvarere, men ingen af dem vil kommentere, hvorvidt deres klienter møder op i retten i dag.

Indtil videre er der blot sat en enkelt dag af i kalenderen til retssagen, for det er stadig et åbent spørgsmål, hvorvidt Vestre Landsret vil tillade at lade sagen køre uden tiltalte på anklagebænken.

- Vestre Landsret skal tage stilling til, om de synes, det er betryggede, at anken kun er offentliggjort overfor de tiltalte i Statstidende - og om man mener, at man på den baggrund kan køre sagen formentlig uden at de tiltalte er til stede, siger Eva Smith om dagens retsmøde.

Alle fem anklagede nægter sig skyldige. Udebliver de, kan der være internationale arrestordrer på vej.

FacebookTwitter