Kendt bloggers selvmordsbrev lå næsten to døgn på Instagram: 'Komplet mangel på ansvar'

Organisationer har svært ved at forstå, at bloggeren Fie Laursens selvmordsbrev på Instagram ikke blev fjernet.

Organsationer kritiserer, at selvmordsbrev lå næsten to døgn tilgængeligt på Instagram. (Arkivfoto.) (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

334.000 Instagram-brugere kunne fra lørdag eftermiddag og indtil i dag efter middag læse et selvmordsbrev på Fie Laursens Instagram-profil.

Bloggeren forsøgte selvmord, efter at hun havde lagt selvmordsbrevet op, men er uden for livsfare, oplyser hendes bror, Boris Laursen, ligeledes på Instagram.

Først efter middag blev opslaget taget ned, få timer før det havde været tilgængeligt i to døgn.

Inden det blev pillet ned havde opslaget fået næsten 30.000 likes og flere end 8.000 kommentarer.

Instagrams håndtering af opslaget får nu kritik fra både Børns Vilkår og Livslinien, som telefonisk rådgiver og taler med folk, der har tanker om at begå selvmord.

- Jeg vil gå så langt som til at sige, at det er komplet mangel på ansvar fra Instagrams side. Det må bygge på uvidenhed. Både forskningen og WHO's presseetiske regler siger, at den slags meddelelser ikke skal deles i det offentlige rum. For vi ved, at især letpåvirkelige unge kan lade sig inspirere til at foretage sig den samme handling, siger kommunikationsansvarlig i Livslinien, Simon Witting.

Børns Vilkår har en lignende kritik af Instagrams ageren.

- Der er tale om 300.000 følgere og 30.000 likes. Det her er alvorligt, og vi skal ikke have skubbet børn og unge ud over kanten, siger seniorkonsulent Bente Boserup.

Instagram: Vores tanker er hos Fie

DR Nyheder ville gerne have interviewet Instragram om, hvorfor de ikke tog opslaget ned.

Det har det sociale medie ikke ønsket, men har i stedet sendt et skriftligt svar.

- Vores tanker er hos Fie og hendes familie i den her vanskelige tid. Intet er vigtigere for os end sikkerheden hos de mennesker, der bruger Instagram. Organisationer og eksperter fortæller os, at det at give folk mulighed for at dele deres psykiske problemer eller selvmordstanker på Instagram kan være en vigtig del af at komme sig og en måde at få hjælp og støtte på, siger Tara Hopkins, der er kommuniktationsansvarlig for Instagram, i det skriftlige svar.

- Vi kommenterer ikke individuelle konti, men når vi får oplysninger om selvskader eller selvmord, sender vi en besked til kontohaveren med oplysninger om, hvor man kan få hjælp, lyder det videre.

Instagram havde, inden opslaget blev taget ned, lagt et filter ind over, hvor der stod, at der var omtåleligt indhold i opslaget.

- I enkelte tilfælde, hvis vi tror, at der er risiko for, at indholdet kan væres skadeligt for andre, fjerner vi det fuldstændig, skriver Tara Hopkins.

I dag blev opslaget så slettet, men det har ikke været muligt for DR Nyheder at opklare, om det var Instagram eller Fie Laursens familie, som tog opslaget ned.

Hos Livslinien giver de ikke meget for Instagrams argumenter om, hvorfor de ikke fjernede opslaget.

- Der er en rigtig stor risiko forbundet ved at lade opslaget ligge, fordi rigtig mange - især unge piger - kan spejle sig i det. Og i værste fald er der nogle unge piger, som kan vælge at gøre det samme, som hun har gjort, siger kommunikationsansvarlig Simon Witting.

Hvis du går med selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på telefon 70 201 201.