Kendt forskers arbejde kaldes groft uagtsom

En af Danmarks mest profilerede sundhedsforskere bliver nu skudt i skoene, at hendes forskning er "groft uagtsom".

Professor Bente Klarlund Pedersen er uenig i at hendes forskning kaldes uredelig.

Den prisbelønnede professor og sundhedsforsker Bente Klarlund Pedersen anklages af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed for at have handlet videnskabeligt uredeligt.

Ifølge et udkast til en afgørelse mod lægen, der er ansat på Rigshospitalet og Københavns Universitet, har hun begået "alvorlige brud på god videnskabelig praksis" i forbindelse med otte artikler, der er offentliggjort i internationale videnskabelige tidsskrifter.

Der er tale om anklager for at have manipuleret med nogle billeder, der indgik som et hovedelement i nogle videnskabelige artikler forfattet sammen med hjerneforskeren Milena Penkowa.

Overordnet ansvar

Hun skulle også have undladt at oplyse om, at det vævsmateriale, hun brugte i sin forskning var genbrug, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge udkastet havde Bente Klarlund Pedersen som ledende seniorforfatter på artiklerne et særligt overordnet ansvar for det samlede indhold, og at hun har handlet groft uagtsomt.

Forskeren er overrasket over UVVUs konklusion om, at der er tale om grov uagtsomhed.

Ikke tale om snyd

- Jeg kan sige helt klart, at der ikke er tale om snyd. Jeg har begået tekniske fejl og været uopmærksom i forbindelse med billedmanipulationen, men jeg er uenig i at kalde det for videnskabelig uredelighed, siger Bene Klarlund Pedersen.

Udkastene er nu sendt til de to forskere, som har svarfrist til 15. august, hvorefter Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed træffer sin afgørelse.

/BNB/