Kendt læge vil stoppe hadbeskeder: 'Sig undskyld, eller jeg offentliggør dit navn'

Læge Vibeke Manniche så gerne, at der blev indført et 'netpoliti', der kunne stoppe chikanen.

Vibeke Manniche vil udstille alle dem, der har sendt hende hadefulde beskeder, med mindre de undskylder. (© www.vibekemanniche.dk)

Læge og debattør Vibeke Manniche har fået nok af hadefulde beskeder fra anonyme personer.

I et blogindlæg på sin hjemmeside lægger hun op til, at hun nu tager bladet fra munden og giver igen.

Hun truer med at offentliggøre navnene på alle dem, der har sendt beskederne til hende, hvis de ikke inden lørdag har sendt hende en oprigtig undskyldning.

- Al den chikane er helt utilstedelig grov mobning af os, der blander os i den offentlige debat eller blot passer vores arbejde, skriver hun blandt andet i indlægget.

Vibeke Manniche efterlyser et ’netpoliti’, der kan gribe ind over for det digitale had, som hun og mange andre offentlige personer bliver ramt af.

- Jeg har i mange år talt for et netpoliti, der kan uddele bøder og gerne også afkræve en erstatning fra de her mennesker. Når nogen agerer sådan, skal det have konsekvenser. Det digitale glemmer jo ikke, og man kan spore dem lynhurtigt.

- Det ville have en regulerende effekt, så man undgår chikanen. Ligesom fartbøder får folk til at undlade at køre for hurtigt, siger hun.

Har anmeldt tre for dødstrusler

Hun anslår selv, at hun igennem årene har modtaget flere end tusind beskeder med chikanerende indhold, og hun oplyser, at hun tidligere i dag har anmeldt tre personer til politiet for dødstrusler.

- Når man får hadefulde beskeder dagligt, så sætter det sine spor. Det får ens sjæl til at forvitre, siger hun om konsekvenserne.

En række af de beskeder, som Vibeke Manniche har modtaget det seneste døgn. Artiklen fortsætter under billederne.

Ifølge Vibeke Manniche er det påkrævet at gribe ind for at beskytte folk med meninger, der blander sig i den offentlige debat.

- Beskederne handler sjældent om et specifikt emne, men går efter personen. Jeg har også fået masser af beskeder fra folk, der af samme grund ikke tør gå ind i debatten. Og det er hele pointen med mit tiltag; at folk afstår fra at deltage i den vigtige demokratiske diskussion, siger hun.

Kvinder er særligt udsat

Hun påpeger, at kvinder, der ytrer sig, tilsyneladende er mere udsatte for chikane og digitalt had.

- Vi oplever en højere grad af aggression, og jeg kan se i de forskellige fora, hvordan folk, voksne mennesker, der har glemt at være anstændige, opildner hinanden til at være så ubehagelige som muligt. Det er næsten, som om de konkurrerer om at være mest ondskabsfulde, siger hun.

Efter hun i går lagde sit blogindlæg på nettet, har hun modtaget 15 undskyldninger fra personer, der har sendt hende beskeder. De er derfor blevet slettet fra listen med navne, som hun har tænkt sig at offentliggøre.

Til gengæld har hun også modtaget et langt større antal nye beskeder med chikanerende eller hadefuldt indhold, anslår hun.

I blogindlægget krævede Vibeke Manniche i første omgang også 150 kroner sammen med undskyldningen for at undlade at offentliggøre navnene. Det krav har hun efterfølgende droppet, fordi hun ikke mente at kunne administrere det. Pengene skulle være gået til Kvindehjemmet Danner, siger hun.

"Umiddelbart ikke ulovligt"

Juraprofessor Trine Baumbach udtaler sig af princip ikke om enkeltpersoners straffeansvar i konkrete sager, men vil gerne forholde sig generelt til spørgsmålet, om en offentliggørelse af private beskeder er på kant med lovgivningen eller ej.

- Det er det umiddelbart ikke. De har sendt beskederne til hende, og så har hun rådighed over dem.

- De må derfor påregne, at de kan blive offentliggjort, særligt når de har sendt dem til en offentlig debattør. Undtagelsen er, hvis der er stærkt personlige oplysninger i beskeden, der er dækket af persondataloven eller straffeloven, siger hun.

Facebook
Twitter