Kendt naturformidler raser over bi-aflivning: 'Gennemført ignorant'

Halsnæs Kommune har fjernet en koloni med 100.000 bier ved en skole efter en forældreklage.

- Hvis det er kendetegnende for forvaltningen i dette land eller i Halsnæs Kommune, så vil jeg kraftedeme være nervøs, siger naturformidler Morten D.D. Hansen. (Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus © Naturhistorisk Museum Aarhus)

Morten D.D. Hansen er mildest talt rasende på Halsnæs Kommune.

- Det er inkarnationen af uvidenhed. Der er mange eksempler på uvidenhed i dansk naturforvaltning, men det her sætter hvis ikke årtirekord, så i hvert fald årsrekord, siger han.

Den kendte naturformidler og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus kan nærmest ikke være i sig selv af ærgrelse over, at Halsnæs Kommune har valgt at udrydde en koloni af bier, som havde indtaget et fortov ved Hundested Skole i kommunen.

- Vi knokler rundt på kryds og tværs for at formidle ting som det her, og så gør de kraftedeme noget så dumt, siger han.

'Forklaringen hænger slet ikke sammen'

Årsagen til hans vrede skal især findes i baggrunden for at fjerne bierne, som han mener, emmer af, at kommunen slet ikke ved, hvad den har lavet.

En forælder havde slået alarm, fordi skolebørn passerede bierne på vej til skole. Kommunen undersøgte sagen og slog fast, at det var et stort samfund af cirka 100.000 murbier, og at der ikke var andet valg end at fjerne dem med sprøjtegift.

Der er dog flere ting i den forklaring, som slet ikke hænger sammen, mener Morten D.D. Først og fremmest mener han, at det er helt åbenlyst, at der ikke er tale om murbier, men i stedet buksebier, der formentlig har boet samme sted i årtier.

- Folk flipper ud over bier, og halvdelen kan ikke engang se forskel på hveps og bi. Buksebien gør ingenting, de er kun fremme i tre til fire uger, hvor de er et overflødighedshorn af charme. Det er verdens bedste bi at formidle, siger han.

Hvad vigtigere er, den stikker heller ikke.

- Jeg tror aldrig i europæisk historie, at nogen er blevet stukket af en buksebi. Selv hvis du prøvede at blive stukket, tror jeg aldrig nogensinde, at det ville lykkes, siger han.

Hænger ikke sammen med fokus på bæredygtighed

Han medgiver, at nogen sikkert vil spørge, om det ikke er lige meget med en enkelt koloni bier. Men han mener, at det er et tilbagevendende symptom hos landets naturforvaltninger, og at det slet ikke hænger sammen med det ellers øgede fokus på bæredygtighed og biodiversitet.

Han peger eksempelvis på, at kommunen netop har brystet sig af at have plantet blomster til bier og andre insekter i den anden ende af byen.

- Og så vælger man kraftedeme at forgifte de her bier, fordi en tilfældig borger, der ikke ved en skid om bier, har klaget. Jeg kan ikke beskrive med ord, hvor gennemført ignorant det er.

- Hvis det er kendetegnende for forvaltningen i dette land eller i Halsnæs Kommune, så vil jeg kraftedeme være nervøs, siger han.

Halsnæs Kommune står ved beslutningen

Halsnæs Kommune holder i dag fast i, at det var den rigtig beslutning at fjerne bierne.

- Bier har stor værdi for vores natur, og derfor skal vi som udgangspunkt altid passe godt på dem. Men vi skal også passe godt på vores børn og voksne, som risikerer at blive stukket, hvis de træder eller falder på bierne, siger direktør i Halsnæs Kommune Martin B. Lindgreen i en pressemeddelse.

Kommunen er opmærksom på, at der fejlagtigt blev talt om murbier. Den skriver, at der i stedet er tale om pragtbuksebier, men holder stadig fast i, at hunnerne kan stikke, hvis de føler sig truede.

Direktør Martin B. Lindgreen siger også, at kommunen overvejede at flytte bierne, hvilket ikke kunne lade sig gøre.

- Det blev også overvejet, om der kunne spærres af, men det ville tvinge skolebørnene og andre forbipasserende ud på vejbanen. Og havde vi blot ventet, ville bierne simpelthen underminere fortovet, siger han i pressemeddelsen.

'Burde lægge sig fladt ned'

Men den forklaring giver Morten D.D. ikke meget for.

- Det er bare dårlige undskyldninger på stribe. De bier har været der i mange år, siger han.

I øvrigt køber han heller ikke, at der var tale om 100.000 bier.

- På de billeder jeg har set, er der maksimalt 1.000, så intet i den her historie er korrekt.

- Kommunen burde lægge sig fladt ned og sige undskyld til Danmarks natur, siger han.

Han mener, at kommunen bare skulle have sat et skilt op, hvor man fortæller om bien og skriver, at den er 'fuldstændig uskadelig og harmløs'.