Kendt skyldig i at kæmpe for Islamisk Stat: 27-årig mand anker dom

Selv om en 27-årig mand er født i Danmark, er han udvist for at kæmpe for Islamisk Stat.

Afgørelsen var den syvende og foreløbig sidste af en række sager, som i høj grad har bygget på et medlemskartotek fundet hos Islamisk Stat i Syrien. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 27-årig mand, der fredag blev idømt fem års fængsel og udvisning for bestandigt for at have kæmpet for Islamisk Stat, har besluttet at anke dommen til landsretten.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi.

Det var et snævert flertal ved Retten i Glostrup, der fredag valgte at udvise den 27-årige tyrker for bestandigt.

Han er født og opvokset i Danmark, men alligevel landede syv af rettens 12 stemmer på udvisning.

Afgørelsen var den syvende og foreløbig sidste af en række sager, som i høj grad har bygget på et medlemskartotek fundet hos Islamisk Stat i Syrien.

Blanketter i kartoteket afslører, at i hvert fald 17 personer med tilknytning til Danmark har meldt sig under de sorte faner. Seks af de 17 menes at være døde, mens de sidste fire er efterlyst af dansk politi.

Med fredagens dom har anklagemyndigheden således gjort rent bord. Syv unge har været tiltalt, og alle er blevet dømt - endda relativt strenge straffe på op til seks års fængsel.

I to tilfælde har de dømte desuden fået et ekstra slag: Som de første i dansk retshistorie er de blevet frataget deres danske statsborgerskab, selv om de er født og opvokset i Danmark.

Flere af de dømte har dog også anket deres domme til landsretten.

Betragter sig selv som dansker

Selv om fredagens udvisning ikke på samme måde er retshistorisk, rammer den angiveligt mindst lige så hårdt.

Da den 27-årige fredag fik ordet, understregede han i hvert fald, at han ser Danmark som sit hjem.

- Jeg betragter mig selv som dansker. Jeg har fået den danske kultur ind hele livet, sagde den tiltalte, efter at nævningetinget havde kendt ham skyldig.

I retten kom det også frem, at den 27-årige på mange måder har levet et ganske almindeligt liv. Da han tilbage i april 2016 blev anholdt, havde han en dansk kæreste og var i færd med at blive student.

Samtidig står det dog også klart, at han havde en lang række forbindelser til personer i det islamistiske og radikaliserede miljø i Danmark.

Og at hans tro på væbnet jihadisme i hvert fald tilbage i 2013 og 2014 var så stærk, at han valgte at forlade Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Den 27-åriges første ophold i Syrien varede halvanden måned og fandt sted i slutningen af 2013. Året efter vendte han tilbage og tilbragte cirka en måned i selskab med den væbnede gruppe.

Selv om formålet med de to rejser angiveligt var at kæmpe, finder retten det ikke bevist, at den 27-årige faktisk nåede at deltage i kamphandlinger.

Dog er der grund til at tro, at han i hvert fald på den første rejse lod sig træne i brug af våben. På den anden rejse var formålet det samme, men retten er ikke sikker på, at træningen denne gang kom i gang.

Ud over overtrædelser af straffelovens bestemmelser om terror er han kendt skyldig i at have sat ild til sin celle i arresten i Kolding.

/ritzau/