Kendte danskere kritiserer asylpolitik

En usædvanlig gruppe af kendte danskere kritiserer nu behandlingen af irakiske asylansøgere i et åbent brev. Overraskende nok er mange af afsenderne kendte konservative kernevælgere, oplyser 21 SØNDAG på DR1.

Tidligere overrabbiner Bent Melchior har taget initiativet til det åbne brev. (Foto: KRISTIAN LINNEMANN © Scanpix)

En usædvanlig gruppe af kendte danskere kritiserer nu Danmarks behandling af irakiske asylansøgere. Det fortæller nyhedsprogrammet 21 SØNDAG på DR1.

Gruppen består blandt andet af musikeren Bent Fabricius-Bjerre, forfatteren Lise Nørgaard, kokken Claus Meyer, fysik-professoren Holger Bech-Nielsen, den pensionerede general Kjeld Hillingsø og den forhenværende overrabbiner Bent Melchior.

Vores irakere

I et åbent brev skriver de blandt andet:

- Vi tør godt garantere de relevante myndigheder, at der vil være opbakning i befolkningen til en ordning, der vil give "vores" irakere en ny start på en meningsfyldt tilværelse.

Med "vores irakere" hentyder gruppen til de 600 irakiske asylansøgere, som er blevet nægtet asyl i Danmark, og som nu venter på at blive sendt hjem til Irak.

FN-advarsel

FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har tidligere frarådt Danmark at sende irakerne tilbage til det sydlige og centrale Irak på grund af den dårlige sikkerhedssituation.

- Jeg har i det åbne brev kaldt det for vores irakere. Lad os da i det mindste beskytte dem og give dem en mulighed for en ny start. Vi har mishandlet dem i alle disse år. Og jeg er ikke bange for at bruge ordet mishandlet, siger Bent Melchior, der har taget initiativet til det åbne brev.

- Når vi vælger at stuve flygtninge sammen på så få kvadratmeter, at det gør dem til psykiske vrag, så lever det ikke op til mine forestillinger om, hvad Danmark skal være for et land, siger kokken Claus Meyer til 21 SØNDAG.

Konservativ bakker op

Også den tidligere konservative skatteminister og juraprofessor Isi Foighel mener, at regeringen bør lave en særlov.

- Hvis man har regler, som kolliderer med menneskelighed, så er det jo ikke menneskeligheden man skal lave om, men derimod reglerne.

I brevet skriver gruppen, at de kun sjældent optræder i flok og følge, men at de føler, der skal handles nu. For, som de skriver:

-Så vil Danmark kunne være sig selv bekendt og samtidig sende et vigtigt signal til omverdenen!

Stort indtryk

Det har ikke været muligt for at få en kommentar fra integrationsminister Rikke Hvilshøj, men den konservative integrationsordfører, Henriette Kjær, vil tage det åbne brev til efterretning.

- Jeg ser jo en del konservative støtter blandt medunderskriverne, og det gør selvfølgelig altid et stort indtryk, når det, som jeg betragter som det konservative bagland, råber vagt i gevær. Det er et udtryk for, at mange vælgere mener, at udlændingepolitikken er blevet strammet nok nu, siger Henriette Kjær til 21 SØNDAG.