Kendte danskere laver videoer, mens de kører bil: 'Risikerer andres liv for promovering'

Det er 'forkasteligt', at de gør det. De har et kæmpe ansvar som forbilleder, siger Rådet for Sikker Trafik.

Alle former for aktivt brug af mobiltelefon, mens man kører, er ulovligt . (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kendte danskere med flere hundrede tusinde følgere på sociale medier lægger videoer på Facebook og Youtube af dem selv, der kører bil, mens de med den ene hånd filmer sig selv.

Det er både ulovligt og dybt problematisk, fortæller Rådet for Sikker Trafik.

- De skal forestille at være rollemodeller, og det er da fuldkommen forkasteligt, hvis de risikerer deres eget og især andres liv, fordi de skal promovere sig selv, fortæller Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Han forklarer, at det er problematisk, at man har fokus på alt andet end det at køre bil. Og uopmærksomhed er en stor – og stigende – faktor i trafikken, som fører til, at mange bliver slået ihjel og alvorligt såret.

Ifølge en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik er den dominerende årsag til mobilbrug i bilen, at man simpelthen "ikke kan lade være". Telefonen frister.

- Fart er ikke længere den store dræber. Det er uopmærksomhed bag rattet.

Youtube-stjerne en af dem

En af dem, der filmer sig selv, mens han kører, er Youtube-fænomenet Alexander Husum. Han er 21 år og en af Danmarks absolut største Youtube-stjerner med 334.000 følgere. Hans såkaldte subscribers på Youtube følger ham i tykt og tyndt. Det er ikke unormalt, at hans videoer får flere end hundrede tusinde visninger og flere tusinde kommentarer.

I en video fra juli i år viser han sin nye bil frem og kører en tur i den, mens han filmer. Det er tydeligt, at kameraet er i bevægelse, og der sidder ingen på passagersædet. I videoen snakker han også med sin ven, der angiveligt ligger i bagagerummet. Alexander Husum fortæller gennem sin manager, at han ikke ønsker at deltage i et interview eller at svare på nogen spørgsmål.

DR bragte i går en række historier om, hvordan mange danskere aktivt bruger Snapchat, mens de kører bil, blandt andet til at filme speedometeret. Og Rådet for Sikker Trafik frygter, at det kan virke adfærdsfremmende for unge fans, hvis de ser deres idoler køre bil med telefonen.

- De bloggere, youtubere og andre kendte bør vide, at de har et kæmpe ansvar som forbilleder. Deres følgere kan bringe sig selv i situationer, hvor man kan slå ihjel, så man bør da kunne regne ud, at man ikke skal gøre det her. Det kan jeg kun tage afstand fra, siger Mogens Kjærgaard Møller.

- Håber ikke, folk gør dumme ting på grund af mig

I midten af august lagde IT-iværksætterguruen Martin Thorborg en video på sin Facebook-profil, hvor han sidder i sin bil og fortæller om, at man bør lytte til sine kunder. Det er tydeligt på videoen, at telefonen ikke sidder i en holder, men bliver holdt af Thorborgs ene arm, mens den anden holder rattet.

Jubii-stifteren fortæller, at han ofte filmer sig selv, når han kører på arbejde om morgenen, da det er der, han føler sig mest inspireret. Telefonen sidder næsten altid i sin holder, forklarer han.

- Men der kan sagtens være et par gange, hvor det er glippet.

Han håber ikke, at folk gør ”dumme ting” på baggrund af det, han laver.

- Jeg forstår pointen, og jeg er da også blevet stillet spørgsmålet før. Men det fungerer for mig, synes jeg, og folk er sindssygt glade for de videoer, jeg laver. Men jeg ville da være ked af det, hvis folk gjorde noget dumt, fordi jeg laver de her videoer.

- Og det er da meget værre med skrigende spædbørn på bagsædet, siger han og understreger, at han nok vil fortsætte med at lave sine videoer.

Håndfri brug af telefonen er lovligt. Men med det samme, man bruger telefonen med hånden, er det strafbart, og regeringen lægger i øjeblikket op til en skærpelse af straffen, hvor man fremover vil få et klip i kørekortet for mobilbrug.

Kender du til eksempler på nogen, der filmer sig selv, mens de kører? Tip journalist Peter Boier på boie@dr.dk

Facebook
Twitter