Kendte højrefløjs-politikere misbrugt til at booste 24nyt på Facebook

Et koordineret netværk af anonyme Facebook-sider bruger Vermund og Kjærsgaard uden samtykke.

(Arkiv) Anonyme politiske Facebook-sider bruger Pia Kjærsgaard og Pernille Vermund uden samtykke. (Foto: SCANPIX)

Flere tusinde danskere har valgt at like Facebook-siden med navnet 'Pia Kjærsgaard - TAK for din indsats for Danmark.'

Men den side har intet med Pia Kjærsgaard at gøre, bekræfter hun og Dansk Folkeparti.

- Det er en falsk Facebook-side. Jeg synes, det er misbrug, og det bryder jeg mig bestemt ikke om, siger Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaards navn er blevet brugt på en side, der alene deler journalistisk indhold fra 24nyt samt en hjemmeside ved navn viralevideoer.dk.

Pernille Vermund og hendes partifælle Mette Thiesen fra Nye Borgerlige har fået oprettet lignende sider i deres navn.

- Det er ubehageligt, hvis folk tænker, at det er mig, der står bag den side. Vi vil gerne vide, hvem der står bag, siger Pernille Vermund.

Men 24nyt afviser at være administrator af de anonyme sider på Facebook, selvom de systematisk deler indhold netop fra 24nyt.

- Facebook-siderne er ikke vores, skriver 24nyts ansvarshavende chefredaktør, André Rossmann, i en mail til DR.

DR har spurgt Facebook, om de kan oplyse, hvem der står bag de anonyme sider, men Facebook afviser at svare på det på grund af retten til privatliv.

Opslag med sekunders mellemrum

Netmediet 24nyt udgiver jævnligt nyheder, der får så mange likes, reaktioner og delinger på Facebook, at de går viralt på sociale medier.

Men fem af de konkrete Facebook-sider, der hjælper med at booste 24nyts historier, er støttesider for bl.a. Pia Kjærsgaard og Pernille Vermund.

De sider lægger nemlig artikler fra mediet 24nyt op i et fast mønster. Det viser en kortlægning lavet af DR.

Den samme artikel bliver slået op på de forskellige sider med sekunders eller minutters mellemrum. Nogle gange er der kun seks sekunder mellem, at den samme artikel bliver slået op af to af siderne.

Eksperter: Koordinerede sider

Da alle siderne på Facebook er anonyme, kan man ikke umiddelbart vide, hvem der står bag. Men DR har forelagt dokumentationen for to eksperter, som begge mener, at der er tale om koordinerede sider.

- Jeg kan ikke sige noget 100 procent, men det er meget iøjnefaldende, at siderne ofte poster på samme tid, prøver at få hinanden til at se godt ud og primært deler indhold fra 24nyt, siger Robert Ormrod, ekspert i politisk kommunikation på Aarhus Universitet.

- Folk liker det her, fordi de har en politisk holdning og gerne vil være en del af et fællesskab omkring det. Og det er helt fint. Alt tyder på, at 24nyt står bag de her sider. Problemet er, at afsenderen ikke bliver deklareret, siger Johan Farkas fra Malmøs Universitet.

- Det vil ikke overraske mig, hvis en eller få personer styrer de her sider, som en mediestrategi. Hvor de prøver at bygge en tilstedeværelse på internettet, som virker troværdig her inden valget, siger Robert Ormrod.

Grafik: Sådan bliver artiklerne delt på Facebook

Skærmbilleder af hvordan artikler fra 24nyt bliver delt på de fem anonyme facebooksider. Typisk bliver artiklerne delt simultant på 24nyt og Dansk Politik Og Verden Omkring Os og simultant på de sidste fire sider. (© DR Grafik)
Skærmbilleder af hvordan artikler fra 24nyt bliver delt på de fem anonyme facebooksider. Typisk bliver artiklerne delt simultant på 24nyt og Dansk Politik Og Verden Omkring Os og simultant på de sidste fire sider. (© DR Grafik)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter