Kenneth kom i fængsel for partnervold: 'Det er som om, jeg har en drage boende nede i kælderen'

Han var tæt på at kvæle sin kæreste i et vredesudbrud. I dag har han fået værktøjer til at tøjle vreden.

- Jeg slår ud efter hende, og så kan jeg ikke huske mere, fortæller Kenneth Andersen om den aften, hvor et skænderi var tæt på at ende i drab. (© DR Nyheder)

Klokken var over midnat, da det slog ham. Han havde virkelig brug for hjælp.

- Jeg sad helt alene i min lejlighed klokken et om natten, og pludselig slog en tanke ned i hovedet på mig: Jeg skulle gå ned i byen og slå en eller anden tilfældig ned, fortæller Kenneth Andersen.

- Det er helt grotesk at have sådan nogle tanker. Men jeg tror, at det skyldes min opvækst, fordi min far også var voldelig, fortsætter han.

Var tæt på at kvæle kæreste

Da Kenneth Andersen første gang blev bedt af sin daværende kæreste om søge hjælp for sin voldelige adfærd, var han slet ikke klar til at tage imod hjælpen.

I stedet gik det en aften helt galt, fortæller han.

- Vi var ved at gå fra hinanden, og så kom jeg op til hende. Vi startede et skænderi, som vi har haft mange gange før, og vi begyndte at skubbe til hinanden. Jeg slår ud efter hende, og så kan jeg ikke huske mere, siger han.

Kenneth Andersen troede selv, at det havde været et af de sædvanlige voldelige sammenstød. Men om aftenen fik han en opringning fra politiet, som gjorde, at han tog til politistationen i Helsingør.

Dér fik Kenneth Andersen at vide, at han var anholdt og sigtet for drabsforsøg.

- Jeg tænkte, det kan ikke passe. For jeg har ikke forsøgt at slå nogen ihjel. Jeg kunne slet ikke forstå det, fortæller han.

Under retssagen kom det blandt andet frem, at det, som Kenneth Andersen ikke kunne huske, var, at han i sit vredesudbrud havde været tæt på at slå sin kæreste ihjel.

- Jeg har slået hende, og efterfølgende har jeg taget kvælertag på hende, og på den måde har jeg været ved at slå hende ihjel, siger han.

Endte i fængsel

Under afsoningen af sin otte måneders dom indgik Kenneth Andersen i et forløb med psykologbehandling i fængslet. Men det tog mange år, før han blev rigtig klar til at bryde med volden.

Imens gennemgik Kenneth Andersen, hvad han selv kalder en lang periode med selvmedicinering bestående af piller og alkohol. Men volden blev ved med at være en del af hans liv.

Det var først den aften klokken et om natten, at han indså, at det var tid til at gøre rent bord. Og heldigvis gav Kenneth Andersens tidligere kontakt med behandlingssystemet ham mulighed for at vende tilbage til et behandlingsforløb hos organisationen Dialog mod Vold, som han ellers havde opgivet.

- Fordi, jeg har været der før, var jeg stadig en del af projektet, og derfor kunne jeg komme rimeligt hurtigt i gang, hvor der i dag er to års ventetid på behandling, fortæller han.

I sit behandlingsforløb skulle Kenneth Andersen blandt andet forsøge at kortlægge alle episoder med vold i hans liv.

Han kom til at tænke på sit barndomshjem, hvor volden var en del af hverdagen. Han kom til at tænke på de forhold, han havde haft gennem livet.

Det var som om, han gennem kortlægningen kunne se mønstret helt klart.

- Jeg kunne lige pludselig se: Hold da op, volden har jo altid været en del af mit liv, siger han.

Se Kenneth Andersen fortælle mere om oplevelsen:

Dragen i kælderen

I dag har Kenneth Andersen en ny kæreste. Han er færdig med sin behandling, men han ærgrer sig samtidig over, at andre voldudøvere må vente lang tid på at komme i et lignende behandlingstilbud.

Det tager nemlig i sig selv lang tid at komme til erkendelsen af, at man som voldsudøver har brug for hjælp. Bliver man så mødt med en lukket dør, når man endelig tager sig sammen til søge hjælpen, så frygter Kenneth Andersen, at flere bare vil fortsætte den onde spiral.

- Du har været igennem en længere proces for at nå til det punkt, hvor du beder om hjælp, og hvis det var mig selv dengang, så ville jeg sige: Så kan i også rende mig et vist sted, siger han.

Selvom hans tid med behandling er overstået, så er Kenneth Andersen tindrende bevidst om, at han ikke bare må slippe tøjlerne på sin vrede. Han er nødt til hele tiden at gøre sig umage for, at den ikke får plads og kan vokse på samme måde som tidligere, forklarer han.

Han mediterer blandt andet to gang dagligt for at holde sin vrede på afstand. I morges stod han op klokken 6.30 for at rense sit hoved. Så er han nemlig bedre i stand til at se vreden i øjnene.

- Det er som om, jeg har en drage boende nede i kælderen, som lige stikker næsen op en gang imellem og puster røg. Men den må aldrig nogensinde komme op, fordi den brænder alt til grunden, når den dukker op, siger han.

Skal man have ondt af dig?

- Nej, man skal ikke have ondt af mig. Jeg er frygtelig ked af det over for de mennesker, jeg har gjort fortræd. Jeg kan desværre ikke gøre så meget ved det nu. Men jeg angrer det rigtig meget, siger Kenneth Andersen.