Kennett trodser coronakrisen: Vil åbne restaurant med plads til omkring 320 personer

På den helt store nedlukningsdag stiftede tre venner deres nye firma.

Lige nu er der langt mellem de nystartede virksomheder.

Fra 12. - 25. marts blev der registreret omkring 1.300 nye virksomheder – et tal, der ikke har været lavere i mange år – heller ikke under finanskrisen.

Det viser tal fra erhvervsregisteret biq.dk, som DR har analyseret.

Alligevel er der stadig danskere, der spytter krisen lige i ansigtet og går ind i den nærmeste fremtid med en stærk tro på, at tingene nok skal lykkes.

Kennett Sørensen og to kammerater valgte nemlig mandag den 16. marts at indregistrere deres nye firma – samme dag, hvor skoler, daginstitutioner og andre store dele af landet blev lukket ned.

Lige siden har de knoklet i deres lokaler på at gøre drømmen om at åbne en restaurant i Ebeltoft til virkelighed.

- Vi får plads til omkring 180 mennesker indenfor og cirka 140 udenfor, så vi kunne nærmest ikke starte meget større. Det er tæt på, at det er det største lokale i Ebeltoft; det er bare kæmpestort, siger Kennett Sørensen, der samtidig har valgt at sige sit faste job som golftræner op.

Regeringens strategi har i høj grad ramt netop restauranterne, der ikke må lukke folk ind i butikken for at minimere corona-pandemien.

Derfor er Kennett og kompagnonernes plan at levere mad ud af huset, når køkkenet åbner lige før påske.

Styrtdyk i antallet af nye firmaer

Sammenlignet med samme periode sidste år er antallet af nystiftede firmaer faldet fra 2.853 til omkring 1.300 styk. Det svarer til en nedgang på omkring 54 procent.

Christian Nielsen, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, er bekymret over udvikling.

- Det er et markant fald, men det viser dog heldigvis også, at krisen ikke har fjernet lysten til at starte virksomheder, siger han.

Det er dog endnu for tidligt at sige, hvor alvorlig krisen ender med at blive, vurderer han.

- Vi har ikke set nogen økonomiske effekter af den endnu – den er så ung. Jeg tror måske også, det er en af forklaringerne på, at der er så mange, som lige holder igen. Vi har endnu ikke set, hvad den kan føre med sig, forklarer Christian Nielsen.

Tror på god turismesæson

I Ebeltoft lader de sig dog ikke slå ud over dystre prognoser. Udover mulighederne i take away-mad forventer de tre venner sig også meget af den kommende sommerferiesæson.

- Vi tror på, at der vil være rigtig mange mennesker, der tager på ferie i Danmark i år, og det kan også blive en fordel for os, siger Kennett Sørensen.

Mange restauranter har store problemer for øjeblikket - hvordan tør I kaste jer ind i det her nu?

- På et tidspunkt må folk komme ud og spise igen, og jeg tror på, at når de først får lov til det, så vil rigtig mange brænde for at komme ud af huset og for eksempel tage på restaurant, forklarer han.

Lige i øjeblikket handler det dog først og fremmest om at blive færdig, så der kan bestilles påskemenuer fra den 3. april.