KFUM-spejderne indfører regler efter pædofilisag: Slut med at sove alene med børnene

KFUM-Spejderne beklager i dag, at en 48-årig pædofilidømt spejderleder modtog hæderspris.

KFUM Knuden i Brøndby er involveret i den omfattende pædofilisag fra den københavnske vestegn. Den dømte Per Pedersen var i en lang årrække spejderleder her, og fem af sagens 28 ofre blev misbrugt til spejder. Foto: DR1 Dokumentaren De skjulte overgreb

KFUM-Spejderne skal fremover have samværsregler i de lokale grupper, og spejderledere må ikke længere sove alene med børn.

Reglerne ændres i forbindelse med DR1-dokumentaren 'De skjulte overgreb', der afdækker en af danmarkshistoriens største pædofilisager. I sagen har en 48-årig mand forgrebet sig seksuelt på mindst 28 børn i en børnehave og til spejder.

I spejdergruppen begik manden overgreb, når han troede, at børnene sov.

Manden sov flere gange alene med børnene, og det var en fejl, siger KFUM-Spejderne i dag.

- Der burde have været en fællesregel om, at man ikke må sove alene med børn. Vi gør det nu til en pligt at lave samværsregler i alle vores grupper. Et af punkterne vil være, at man ikke sover alene med børn, siger Thomas Kirkeskov, generalsekretær i KFUM-Spejderne.

Obligatoriske samværsregler

I KFUM-Spejderne, der tæller 450 lokale grupper, har der været otte sager om seksuelle overgreb eller krænkelser mod børn de sidste 25 år.

Thomas Kirkeskov erkender, at der burde have været indført obligatoriske samværsregler for længe siden.

- Det er for sent. Vi burde have gjort det for år tilbage. Nu gør vi det, og vi gør det massivt. Som landsorganisation sætter vi her nogle grundregler, og dem skal man arbejde med, siger Thomas Kirkeskov.

I hver spejdergruppe skal lederne fremover snakke åbent om, hvilke grænser for eksempelvis fysisk kontakt med børnene, de mener, at spejdergruppen skal have.

Samværsreglerne skal tages op en gang om året.

- Vi tror på, at det vigtigste man overhovedet kan gøre, er at skabe et sprog omkring samvær. Vi ved fra eksperter, at mennesker med pædofile tilbøjeligheder hader, at der bliver talt om det, og at der er et sprog for det. Vi vil skabe så stærkt et sprog for det, at det er en naturlighed at tale om det. Vi vil det her til livs, siger Thomas Kirkeskov.

Thomas Kirkeskov, med otte sager om overgreb eller krænkelser burde I så have indført obligatoriske samværsregler før nu?

- Jeg ville ønske, at vi havde gjort det for lang tid siden. Vi er en forening med 30.000 medlemmer, og det fungerer sådan hos os, at vi skal blive enige om det, vi gør. Vi skal skabe en kultur og en forståelse for, at det er afgørende vigtigt, så vi kan vedtage det på et landsmøde som en hovedprioritet. Det kræver desværre tid, men nu gør vi noget ved det. Vi skal have skabt et meget mere naturligt sprog for det. Vi skal tale det ihjel ude i vores grupper. Og det arbejder vi nu benhårdt på, siger Thomas Kirkeskov.

I videoen her skriver moren til et af de børn, der blev misbrugt på en spejderlejr, et brev til hendes søns overgrebsmand.

Faldt tidligt i søvn

I 2014 blev den dømte Per Pedersen hædret med en frivillighedspris af Brøndby Kommune og var til prisoverrækkelse på rådhuset med den daværende borgmester.

Per Pedersen vandt som årets børneleder og borgmester Ib Terp udtalte:

– Jeg er således blevet fortalt, at din indsats over for din spejdergruppe på spejderlejre er så tidskrævende, at du ikke har tid til at deltage i ledermøderne, og at du går glip af måltiderne. Men det skyldes, at du gerne vil have, at dine spejdere har det godt, når de er afsted på spejderlejre og langt væk hjemme fra mor og far.

Det var kommunalbestyrelsen i Brøndby Kommune, der på baggrund af indstillinger besluttede, at Per Pedersen skulle vinde.

DR har fået aktindsigt i to indstillinger, som spejderkolleger i KFUM havde sendt ind. Her står der blandt andet:

- Per sover bedst i mørke rum. Dette kan være svært, når vi er afsted i sommerperioden, men Per er meget iderig. Per har lovet at sove i telt med vores bævere (børn 6-8 år, red). Det plejer vi ikke, da vi altid har hytte.

I indstillingen står der også:

- Han tager ofte tjansen med at putte børnene og fortælle godnathistorier. Kommer ikke altid tilbage til os andre, så er Per også tørnet ind.

Mange af de overgreb, som Per Pedersen har begået mod i alt 28 børn, er netop foregået i sovesituationer.

Generalsekretær i KFUM-Spejderne, Thomas Kirkeskov, siger i dag om indstillingerne til frivillighedsprisen:

- Når vi ser på indstillingen nu, så er det jo en grotesk situation, vi står i. Det, der står i den indstilling, er ikke sådan, vi arbejder. Det må ikke forekomme. Der er nogle signaler i den indstilling, som man skulle have reageret på: Han sover alene med børnene og putter dem uden at komme tilbage. Det er sådan nogle signaler, man skal være opmærksom på, som spejderleder hos os. Der burde have ringet en klokke, siger Thomas Kirkeskov.

Ikke gode nok til at snakke om det

En af dem, der mener, at det er vigtigt at tale om pædofili og om overgreb er amerikanske Cory Jewell Jensen.

I 35 år har hun beskæftiget sig med pædofile gerningsmænd, og i sin behandlingsklinik i USA har hun talt med 5000 pædofile.

- Vi er nødt til at arbejde på at tale mere om det. Pædofile er alle steder. Vi ser lærere, præster, lastbilchauffører. Folk bliver altid meget chokerede, når de møder pædofile, fordi det er blevet skjult. Vi er ikke gode nok til at snakke om det, siger hun.

I Børns Vilkår hilser seniorkonsulent Bente Boserup de nye spejderregler velkommen.

- Det er fint at lave regler om, hvordan man overnatter med børn. Men seksuelle overgreb er bare ikke kun løst ved regler, det er faglighed i forhold til at kunne turde gå til sine kolleger eller leder, og klare retningslinjer for, hvad man gør, hvis mistanken opstår, siger Bente Boserup.

Ikke kun jagt på ugerning

På Syddansk Universitet forsker Jan Toftegaard Støckel i overgreb mod børn i forenings- og idrætslivet.

Han fremhæver vigtigheden af, at man i foreningslivet taler grundigt og roligt om, hvorfor der eksempelvis indføres nye regler.

- Det første, der plejer at ske, er en angst eller en forskrækkelse over, hvorfor der nu pludselig kommer de her skærpede regler. Så det er altafgørende, at man får forklaret hvorfor. Næste skridt er, at man tænker på en bred medlemsbeskyttelse, så det ikke kun er en jagt på ugerninger, siger lektor Jan Toftegaard Støckel.

Han mener, at KFUM-Spejdernes nye regler er et godt sted at starte for at undgå fremtidige overgreb.

- Regelsæt og de nye samværsregler, som nu kommer fra KFUM, er et nyttigt startsted, og man kan betragte det som egerne i et hjul. Vi har bare brug for nogle flere stivere, hvis beskyttelsen skal blive rigtig god. Det kan være uddannelse eller handleplaner for, hvordan man vil nedbringe antallet af krænkelser over en årrække. Det kunne også være, at man begyndte at registrere sine sager, så man bliver klogere på, hvad der finder sted.

Facebook
Twitter