Khader, imamen og Exitcirklen: Her får du striden dag for dag

I flere måneder har en sag om støttekroner til organisationen Exitcirklen fået de involverede til at ryge i totterne på hinanden.

Naser Khader (K) og Sherin Khankan har de seneste måneder været ude i en offentlig strid, efter det er kommet frem, at Naser Khader (K) Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) ikke mener, at Exitcirklen bør modtage statsstøtte.

680.000 støttekroner til organisationen Exitcirklen har de seneste måneder fyldt i medierne og på sociale medier. Men hvad handler sagen egentlig om, og hvordan er den opstået? Her kan du samle op, dag for dag:

 • 23. februar:

Sherin Khankan og Khaterah Parwani, som står bag organisationen Exitcirklen, der arbejder på at hjælpe muslimske kvinder ud af vold og undertrykkelse, søger 680.000 kroner fra en satspulje, som hører under Udlændinge- og integrationsministeriet. Puljen kan gives til lokale ressourcepersoner, som arbejder med æresrelaterede konflikter og er på i alt to millioner kroner.

Khaterah Parwani og Sherin Khankan fra Exitcirklen
 • 18. april:

Som de eneste ansøgere, får Exitcirklen tildelt støtte.

 • 1. juni:

Integrationsminister Inger Støjberg (V) forsøger at annullere støtten til Exitcirklen med den begrundelse, at de var eneste ansøgere til støtten.

 • 9. juni:

Inger Støjberg sender en mail til ordførerne, hvor hun skriver, at hun vil annullere puljen, men at det kræver, at alle partier bag satspuljen er enige.

 • 13. september:

Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) skriver en intern mail til Alternativet, Radikale og SF, hvor de opfordrer til, at støtten til Exitcirklen bliver droppet. De to kvinder tager nemlig ikke ubetinget afstand fra Sharialoven, mener de. Og samtidig gør de opmærksom på, at talskvinden for Exitcirklen, Khaterah Parwani, har haft en fortid som medlem af Hizb Ut-Tahrir.

 • 18. september:

Der er ikke enighed om at droppe puljen, og støtten til Exitcirklen bliver endeligt godkendt.

 • 26. september:

Khaterah Parwani bliver interviewet af Radio24syv i forbindelse med, at Exitcirklen har modtaget støttekroner.

 • 29. september:

Berlingske skriver om sagen og viser mailen i sin fulde længde, som du kan læse hos Berlingske her.

Et udklip fra mailen, som Berlingske bringer.
 • 30. september:

Sherin Khankan skriver i et langt opslag på Facebook blandt andet, at Naser Khader og Martin Henriksen "ufortrødent fortsætter karaktermord efter afsløring i Berlingske" og at hun ikke vil finde sig, at de beskylder hende for at tale med to tunger og for at være utroværdig. Hun overvejer en at anlægge en injuriesag.

 • 23. oktober:

I Berlingske kommer det frem, at integrationsminister Inger Støjberg (V) har forsøgt at annullere støtten til Exitcirklen. Samme dag skriver De Konservatives gruppeformand Mette Abildgaard, at Naser Khaders udtalelser ikke er udtryk for partiets synspunkter.

https://twitter.com/metteabildgaard/status/922348565179101184?ref_src=twsrc%5Etfw

 • 25. oktober:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommenterer sagen på Twitter, hvor han siger, at han er træt af konspirationsteorier og understreger, at støtten ikke skal sløjfes, men at han heller ikke kan se, at det er et problem, når nu den ikke er blevet sløjfet. I et svar til en twitterbruger, som vil vide, hvad Løkke mener om den måde, "kvinderne fra Exitcirklen er blevet angrebet på", svarer han "at det ikke er ok".

https://twitter.com/larsloekke/status/922931434310000641?ref_src=twsrc%5Etfw

 • 10. november:

Sherin Khankan lægger op til at rejse en sag for ærekrænkende udtalelser mod Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen. De får ti dage til at trække deres anklager tilbage og undskylde for dem offentligt. Ellers vil Sherin Khankans advokat, Poul Hauch Fenger, på vegne af Sherin Khankan tage yderligere retslige skridt og sagsøge dem for injurier, siger han til Berlingske.

 • 15. november:

I et interview med Euroman erkender Naser Khader, "at mailen ikke får topkarakter." Her erkender han, at de i mailen fokuserede alt for meget på, hvad Sherin Khankan og Khaterah Parwani har sagt tidligere i stedet for at fokusere på den "manglende ekspertise og kompetencer til at modtage 680.000 skattefrie kroner.”

 • 15. november:

I et interview med radioværten Rushy Rashid på Radio24syv bliver Sherin Khankan spurgt ind til, om det er rigtigt, at Naser Khader tilbage i 2000 har spurgt hendes far om hendes hånd. Et spørgsmål, som Sherin Khankan ikke vil svare på af hensyn til "andres privatliv". Her understreger hun, at hvis han har haft stærke følelser for hende, så har hun afvist ham, og derfor kan det ikke udelukkes, at det har påvirket hans dømmekraft, lyder det. Lyt til programmet her.

 • 25. november:

De tre politikere er ikke kommet med en undskyldning, og Sherin Khankans advokat Poul Hauch Fenger siger, at "der som varslet vil blive indsendt en stævning i den nære fremtid".

 • 30 november:

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er i samråd om sagen, hvor hun skulle forklare, hvorfor hun prøvede at få nedlagt den pulje, som Exitcirklen stod til at modtage penge fra. Det var Josephine Fock (Å), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Sophie Carsten Nielsen (R) og Holger K. Nielsen (SF), der stillede spørgsmål.

Sherin Khankan fortæller i Berlingske, at hun og Naser Khader tilbage i 1999 har haft et kortvarigt forhold. Her fortæller hun også, hvordan hun siden 2002 har oplevet, at Naser Khader har "ført hetz" mod hende med "løgne" om, at hun er en farlig islamist. Derudover siger hun, at hun i forrige uge har modtaget en besked fra Naser Khader, hvor han fortæller, at han har private billeder og beskeder fra hende. En besked, som hun opfatter som et pres fra Naser Khader. På Facebook svarer Naser Khader tilbage i et langt svar og understreger, at der ikke er tale om nøgenbilleder, og at det er et værdipolitisk opgør og ikke et personligt. "Islamisten Sherin Khankan fortsætter med at lyve, manipulere og klynke i sagen om Exitcirklen. Det er et velkendt trick for at få sagen til at handle om alt mulig andet end Khankan’s fortid som radikal islamist og hendes tvivlsomme baggrund for at være vejleder for nødstedte muslimske kvinder", skriver han blandt andet. At Naser Khader bruger ordet radikal islamist er en ret alvorlig påstand, siger Sherin Khankan, som vil tale med sin advokat om det.

 • 2. december:

Tredje næstformand i Folketingets Præsidium, Christian Juhl (EL), siger til Ritzau, at han er"dybt chokeret" over Naser Khaders handlinger i sagen om Exitcirklen. Derfor vil han nu drøfte sagen med resten af Folketingets ledelse. Ifølge Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, kommer det ikke på dagsordenen, da det er en privat sag mellem to mennesker, som Folketinget ikke skal blande sig i.

- Det er slet, slet ikke vores sag. Selvfølgelig kan Christian Juhl tage det op under eventuelt, der kan man jo diskutere alt. Men det kan ikke komme på dagsordenen, siger hun til Ritzau.

I en mail til Berlingske skriver partiformand og justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at han vil tage "en samtale" med Naser Khader, da han synes, at "det på alle måder er en ulykkelig sag".

Exitcirklen

 • Exitcirklen er etableret i 2014 af Sherin Khankan, mens Khaterah Parwani er talskvinde og leder af projektet, som modtog 860.00 kroner i støtte. Organisationen er ifølge dem selv Danmarks første samtalegrupper for piger og kvinder, der er udsat for psykisk vold, social kontrol og religiøs social kontrol. Samtalegrupperne, som består af maksimalt 10 deltagere, optager alle piger og kvinder, som har oplevet eller oplever psykisk vold. De har samtalegrupper i både København, Odense og Aarhus.

 • Kilde: Exitcirklen