Khader: Pressenævnet er en katastrofe

Midt i november skal en af de mest debatterede politiske medie-historier nogensinde afgøres ved en domstol.

Midt i november skal en af de mest debatterede politiske medie-historier nogensinde afgøres ved en domstol.

Det drejer sig om Se og Hørs beskyldninger om, at Naser Khader fik udført sort arbejde, da han fik bygget en port og et plankeværk under valgkampen i 2007.

Dengang frikendte pressenævnet Se og Hør for at skrive, at der var blevet udført sort arbejde hos Khader.

"En katastrofe"

Nævnet bed mærke i, at bladet alene skrev, at der var foregået noget ulovligt på Khaders bopæl, men undgik at tage stilling til, om der var dokumentation for, at der rent faktisk var udført sort arbejde. Det lille ord "hos" var helt afgørende for dommen.

- Jeg synes, at pressenævnet er en katastrofe, når de kan nå til den konklusion. Læserne kan ikke komme til anden konklusion end, at jeg har bestilt sort arbejde, når de ser den forside og den artikel siger Naser Khader.

Programserien "Hængt ud på forsiden" gennemgår i aften klokken 20 på DR1 Se og Hørs historie.

Frem og tilbage er lige langt

Her bliver der stillet skarpt på den manglende dokumentation historien, der kom til at være omdrejningspunktet for store dele af Ny Alliances valgkamp i 2007.

En historie, som Se og Hørs chefredaktør Kim Henningsen selv gik ud og dementerede, da bladet igen fremkom med beskyldningerne om sort arbejde i 2010.

Men da bladet igen bringer beskyldningerne i 2011 nægter Kim Henningsen denne gang at indrømme, at bladet mangler dokumentation for historien.

Domstolene eneste løsning

Derfor har Naser Khader nu anlagt en injuriesag mod bladet.

- Når pressenævnet ikke kan tage ordentlig stilling til sagen, ser jeg ikke anden udvej end at gå til domstolene.

- Jeg vil renses for den historie, som er den historie, der har gjort mest ondt på mig i mit liv som offentlig person. Folk bliver ved med at tro, at der er noget om den sag den dag i dag, siger Naser Khader.

Ekspert: Udokumenterede påstande

En af landets førende medieeksperter har gennemgået sagen sammen med "Hængt ud på forsiden" og han bakker op om Naser Khaders udlægning.

- Når man ser den overskrift i Se & Hør: "Sort arbejde hos Khader", så får man en fornemmelse af, at det er noget arbejde, som Naser Khader selv har bestilt, og han dermed, skal vi sige, er en aktiv del af det sorte arbejde. Og den del er ikke dokumenteret i artiklen, siger Mark Ørsten, lektor i journalistik ved RUC.

Flere jurister i nævnet

Ørsten påpeger desuden, at nævnet i dag sandsynligvis ville være nået til en anden konklusion, da der er sket en udvikling i den måde, pressenævnet ser på denne type sager.

Alligevel mener journalistik-lektoren, at pressenævnet stadig kan blive endnu mere effektivt, hvis man skal undgå, at de der bliver hængt ud i medierne bliver nødt til at gå til domstolene.

- Man kunne eventuelt se på, om sammensætningen af nævnet skulle ændres, så der sidder flere jurister end der gør i dag og færre journalister, siger Mark Ørsten.

I dag sidder der en jurist og tre journalister i pressenævnet.

Se hele historien om den udokumenterede historie, der ændrede det politiske landskab i Danmark mandag klokken 20 på DR 1.