Kilder til DR: Formodet gerningsmand forsøgte at kontakte kriselinje kort inden skyderi i Field's 

Ifølge DR Nyheders oplysninger forsøgte den 22-årige at komme i kontakt med en kriselinje. Politiet vil kun bekræfte, at den sigtede har haft kontakt til psykiatrien.

Field's holder lukket i mindst en uge efter skyderiet, og politiet efterforsker stadig gerningsstedet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

To teenagere og en 47-årig mand blev dræbt, mens fire personer blev alvorligt såret, da en 22-årig mand ifølge politiet begyndte at skyde omkring sig i indkøbscenteret Field's i København.

Politiet har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at gå ind i et muligt motiv, men på et pressemøde bekræftede politiet, at den 22-årige er kendt i psykiatrien.

Samtidig bekræfter flere kilder tæt på sagen nu over for DR, at den 22-årige mand forsøgte at kontakte en kriselinje kort inden skyderiet. Det lykkedes dog ikke.

DR har forelagt informationerne for Københavns Politi, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at gå i yderligere detaljer. Politiets presseafdeling henviser til udtalelserne på pressemødet i morges.

Poserede med våben og forberedte sig

I går kunne DR Nyheder beskrive flere videoer, som den sigtede 22-årige mand ifølge DR's oplysninger lagde op få dage inden skyderiet.

På videoerne – som siden er blevet fjernet fra nettet – poserer han med flere våben. Heriblandt en såkaldt baneriffel, som bruges i skytteforeninger, og et håndvåben.

Københavns Politi bekræfter over for DR Nyheder kendskabet til videoerne, og at den 22-årige i går blev anholdt med en riffel, tilhørende ammunition og en kniv.

- Som det ser ud nu, er våbnene lovlige, men det er ikke nogen, han har haft tilladelse til, siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen.

I videoerne kan man se et våbenskab bag den 22-årige, og flere kilder bekræfter nu over for DR, at den 22-årige har skaffet sig adgang til våbnene i sit hjem.

På et pressemøde tidligere i dag spurgte DR Nyheder ind til den anholdtes psykiske tilstand.

Der er nogle videoer, hvor den formodede gerningsmand poserer med våben og skriver nogle ting omkring noget medicin (som blandt andet bruges til behandling af psykiske lidelser, red.). Kan du komme nærmere ind på, om sigtede har haft tilknytning til psykiatrien?

- Det er korrekt, at på de videoer kan man se nogle af de ting, og vores mistænkte er også kendt i psykiatrien, men nærmere vil jeg ikke komme ind på det

Vil du sige noget om, hvorvidt han har forsøgt at få hjælp?

Nej.

Tilfældige ofre

De dræbte er ifølge politiet en 17-årig dansk mand, en 17-årig dansk kvinde og en 47-årig mand med russisk statsborgerskab, der var bosiddende i Danmark.

Udover det er fire personer såret af skud. Her drejer det sig om to danske statsborgere, henholdsvis en 40-årig kvinde og en 19-årig kvinde samt to svenske statsborgere, en 50-årig mand og en 16-årig kvinde.

De er fortsat indlagt på to forskellige hospitaler – og én person er fortsat i kritisk tilstand.

Yderligere 23 personer kom til skade i forbindelse med flugten fra angrebet.

Københavns Politi fortalte på morgenens pressemøde, at man mener, at det er tilfældige, der er blevet ramt, og at ‘der har været en form for overvejelse og forberedelse til angrebet’.

- Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre. At det ikke er motiveret af køn eller andet, siger politiinspektøren.

Derudover er der en række lettere tilskadekomne, som er blevet såret i forbindelse med flugten fra storcentret og altså ikke som følge af skud.

Det var i går klokken 17.48, kort efter at politiet ankom til indkøbscentret, at den mistænkte blev anholdt uden for stedet.

Ifølge politiet er han blevet afhørt, men har endnu ikke været fremstillet i grundlovsforhør. Det vil dog ske klokken 13 i dag.

Den 22-årige er på nuværende tidspunkt sigtet for manddrab. Han erkender, at han har været til stede i Fields, men det er uvist, hvordan han forholder sig til sigtelsen.