Seksuelle overgreb på børn forbinder vi typisk med piger. Men faktisk er omkring 33 procent af de børn, der bliver udsat for seksuelt misbrug, drenge.
Kim Hvidberg fra Brønderslev er én af dem. Da han var 7 år gammel blev han seksuelt misbrugt af manden fra den meget omtalte Oldefar-sag, som han kendte perifert. Men i omkring 20 år har han fortrængt det.
Først da et familiemedlem i 2007 fortalte om seksuelle overgreb fra den samme mand, begyndte han at huske det.
- Vedkommende har været udsat for overgreb af den samme mand. Og jo mere vedkommende fortæller, jo flere brudstykker kommer der inde i mig af, hvordan jeg også har været udsat for overgreb. De bliver ved med at vælte frem, og lige pludselig kan jeg huske det meste. Hvor det foregik, hvordan jeg lå. Og ja. Så ville jeg også til at anmelde ham. Men det når jeg aldrig, fordi jeg går totalt psykisk ned. Det er så stor en skam for mig, at jeg isolerer mig helt, siger Kim Hvidberg.
Skammen tog over
Herfra tog skammen over og Kim Hvidberg isolerede sig fra omverden. Han var igennem adskillige undersøgelser og indlæggelser, fordi hans hænder pludselig låste, han mistede stemmen og han mistede hukommelsen.
- Jamen symptomerne blev jo værre og værre. Jeg fik fleksjob, fordi min krop ikke kunne blive ved med at holde til den belastning, fortæller han.
Først i 2014 fik Kim diagnosen 'funktionel lidelse'. Misbruget har groft sagt sat sig i kroppen, fordi han gennem så mange år har fortrængt det.
- Og den dag i dag skal der ikke ret meget til for at min krop bliver stresset. Så det har givet varige mén, siger Kim Hvidberg.
Overgreb mod drenge er tabu
I slutningen af 2014 kom han i behandling på en klinik i Aarhus, som hjælper ham til at styre sin krop. Og én gang om måneden mødes han med tre andre mænd, der også har været udsat for seksuelt misbrug.
Men mænd er generelt alt for dårlige til at søge hjælp, når de har været udsat for seksuelt misbrug. I dag udgør mændene kun 5 procent af dem, der søger hjælp, selv om hele 33 procent af dem, der bliver udsat for seksuelt misbrug, er mænd.
- Det er jo et emne, der er meget tabu inden for, især for mænd, siger Kim Hvidberg.
- Mænd vil klare tingene selv
Og Lisbeth Høstgaard, psykoterapeut og leder af det frivillige behandlingscenter Kvisten, bekræfter.
- De fleste mænd har jo en opfattelse af, at de skal klare tingene selv. Det er generelt svært for en mand at opleve sig selv som offer, siger hun.
Men det er vigtigt, at man alligevel beder om hjælp.
- Problemerne bliver kun større af ikke at blive delt. Det der med at tro, at man kan lægge låg på og holde det nede og klare det selv, det virker lige modsat, siger Lisbeth Høstgaard.
Hjertebanken, rysteture og koldsved
Først for nylig kom Kim Hvidberg i behandling. Og selv om det er næsten 30 år siden, overgrebene fandt sted, mærker han stadig konsekvenserne.
- Jeg blev far i december, og jeg har slåsset med nogle af de fordomme og myter, der er om, at en mand, der er blevet krænket, selv bliver krænker. Jeg har altid i baghovedet om folk tænker det om mig.
Det betyder for eksempel, at Kim Hvidberg nødig selv vil skifte sin datter.
- Jeg kan ikke være der 100 % for min datter. Hvis hun skal skiftes, så vil jeg helst have min kone ved siden af mig. Men selv når hun er der, er det svært. Jeg får hjertebanken, rysteture og koldsved. Jeg må simpelthen gå, fordi det bliver for overvældende. Jeg skammer mig lidt over, at det er sådan, men jeg kan ikke gøre noget ved det lige nu, siger Kim Hvidberg.
I dag får han behandling og mødes én gang om ugen med tre andre mænd, der også er blevet seksuelt misbrugt. Men han ville ønske, han havde fået hjælp noget før.
- Det havde betydet at min krop ikke skule have lidt så hårdt, som den nu gør, og jeg ville have kunnet fungere normalt igen. For jo hurtigere, man får hjælp, jo hurtigere er det at komme over det. Eller lære at leve med det, siger han.