Kim Walls mor: Vi har et helt andet liv end før

Barndomshjemmet var stadig et holdepunkt for Kim Wall, fortæller hendes mor i retten.

Ingrid Wall og Joachim Wall afgav forklaring i dag i ubådssagen. (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix)

Kim Walls død og den voldsomme omtale af sagen har ændret alt for hendes forældre.

Det fortæller Kim Walls mor, Ingrid Wall, i dag i Københavns Byret, hvor ubådsbygger Peter Madsen sidder på anklagebænken, tiltalt for at have dræbt og parteret Kim Wall i ubåden Nautilus sidste år.

- Det er et helt andet liv, end før det skete. Ligegyldig om vi tænder for fjernsynet eller radioen, eller jeg bare skal have noget mælk i en butik, mødes jeg af det alle steder. Det har ført til, at vi næsten ikke har noget privatliv, siger moderen.

Hun kritiserer pressens massive dækning af sagen. Der er skrevet omkring 67.000 artikler om drabssagen, viser en rapport, hvor mediedækningen er blevet kortlagt.

Hendes livs kærlighed

Kim Wall havde adresse hos forældrene, fordi hun rejste meget rundt i verden.

- Hun så sit gamle pigeværelse som sit faste holdepunkt, fortæller Kim Walls mor.

Værelset står i dag, som Kim Wall forlod det. Ved at have adresse i Sverige havde Kim Wall også adgang til sundhedsbehandling i landet.

Når hun var i København, boede Kim Wall hos sin kæreste på Refshaleøen i København. Det har kæresten også tidligere bekræftet.

Kim Walls forældre mødte for første gang Kim Walls danske kæreste, dagen før Kim Wall døde. De havde været kærester i 11 måneder, og Kim Wall kaldte ham "danskeren", siger faderen i retten.

- Det var hendes livs kærlighed, siger Ingrid Wall i retten.

Det havde Kim Wall snakket om mange mange - så sent som ved frokosttid den dag, hun forsvandt, siger moderen.

Tæt kontakt til forældrene

Moderen fortæller, at Kim Wall flyttede hjemmefra, da hun var 20 år. Hun studerede både i Sverige, Frankrig, London og USA.

Når Kim Wall opholdt sig i udlandet, havde forældrene kontakt med hende over Whatsapp og Messenger blandt andet.

- Vi havde tæt kontakt. Vi havde kontakt et par gange om ugen, når hun havde adgang til wifi, siger Kim Walls mor.

Kræver erstatning på 150.000 kroner

Bistandsadvokaten for forældrene og Kim Walls kæreste kræver 150.000 kroner i erstatning til dem hver. Beløbet er højere end normalt.

- Jeg har nedlagt påstand om 150.000 kroner, fordi omstændighederne i denne sag er helt uden sidestykke i forhold til dansk retshistorie, sagde hun.

Kim Walls ligdele blev fundet med uger og måneders mellemrum i efteråret 2017.

Det er med til at gøre sagen speciel, fordi de pårørende er blevet udsat for et langt traume, hvor de ikke har vidst, hvad der var sket med deres datter, siger bistandsadvokaten.

Hun fortæller, at der ikke normalt gives erstatning i sager med drab på børn, der er flyttet hjemmefra, men denne sag er ifølge bistandsadvokaten anderledes.

Først i forbindelse med dommen den 25. april vil retten tage stilling til spørgsmålet om erstatning.