Kina fik Københavns Zoo til at bortredigere Taiwan fra verdenskort

Københavns Zoo bortredigerede Taiwan i forbindelse med åbning af panda-anlægget.

Det kinesiske styre vil gå langt i forhold til at påpege, at Taiwan efter kinesisk opfattelse tilhører Kina. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kort før indvielsen af panda-anlægget fik en kinesisk delegation Københavns Zoo til at fjerne Taiwan fra et verdenskort.

Det viser dokumenter, Radio24syv har fået aktindsigt i, og forløbet bekræftes af Københavns Zoo.

Københavns Zoo havde for de besøgende gæster oprindeligt lavet et kort over pandaernes udbredelse i naturen, hvor Kina var markeret med en grøn farve, mens Taiwan var markeret med hvid.

Forholdet mellem Kina og Taiwan har i årevis været anspændt og konfliktfyldt, fordi Taiwan opfatter sig selv om en selvstændig stat, mens Kina betragter Taiwan som en kinesisk provins.

Men Zoos verdenskort, hvor Kina og Taiwan fremstod som forskellige stater, faldt en kinesisk delegation af embedsmænd og eksperter for brystet i marts 2019.

Zoomede ind på fastland

Delegationen var på besøg i København fra 24. – 27. marts for at inspicere panda-anlægget, og blandt de 20 rettelser, som delegation havde til anlægget, var verdenskortet en af de ting, der skulle rettes op på inden indvielsen.

- Kortene over Kina og resten af verden ved panda-anlægget er mangelfulde, skrev delegationen den 30. marts til Københavns Zoo, og Zoo bekræfter overfor Radio24syv, at problemet var markeringen af Taiwan.

- Kineserne gjorde os opmærksomme på, at de betragter Taiwan som en del af Kina, oplyser Zoo, som også rådførte sig med Udenrigsministeriet i sagen, der oplyste, at Danmark ikke anerkender Taiwan som en selvstændig nation.

Københavns Zoo valgte imidlertid en helt anden løsning og zoomede helt ind på det kinesiske fastland, og dermed fremgår Taiwan slet ikke på det kort, der i dag hænger ved panda-anlægget.

Her er billedet, hvor der er zoomet ind, og Taiwan ikke fremgår. Kilde: Radio24syv og Københavns Zoo.

Herunder kan du se et kort over store dele af Kina og hele området omkring, hvor Taiwan også indgår:

- På den måde undgår vi at tage stilling hverken den ene eller anden vej, oplyser Københavns Zoo, og videnskabelig direktør Bengt Holst uddyber:

- Vi vidste godt, at uanset hvad vi gjorde med sådan et kort, ville vi komme til at støde nogen politisk, og det er vi ikke interesseret i, så vi lavede et helt andet kort for at undgå den debat, siger Bengt Holst til Radio24syv.

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at kommentere sagen.

To rivaliserende Kinaer

  • Taiwan har 23 millioner indbyggere, som er spredt på et areal lidt større end Jylland, de fleste i hovedstaden Taipei og New Taipei City.

  • Øgruppens - et par småøer hører også ind under Taiwan - officielle navn er Republikken Kina. Den blev oprettet efter opgøret med Qing-dynastiet i Kina i 1911-1912.

  • I 1949 blev nationalistregeringen dog fordrevet til Taiwan, da kommunisterne overtog det, som i dag hedder Folkerepublikken Kina.

  • Indtil 1991 var det fortsat Taiwans erklærede mål at tilbageerobre fastlandet, men det er nu opgivet. Fokus er i stedet at holde stand mod sin store nabo.

  • Både regeringen i Taipei og i Beijing ser Taiwan som del af Kina, men de anerkender ikke hinandens legitimitet.

  • Heller ikke Danmark har diplomatisk forbindelse med Taiwan på grund af et-Kina-politikken, men driver dog et handelskontor på øen.

/ritzau/DR Nyheder/