Kina hacker superfly-projekt

Kinesiske hackere har muligvis sikret sig vitale oplysninger om Joint Strike Fighter, der måske skal afløse F-16 som kampfly. Det er kritisk, siger dansk ekspert.

Allerede før de danske politikere har truffet beslutning om indkøb af nye kampfly for 20-30 milliarder kroner, er tophemmelige oplysninger om en af favoritterne til at afløse de nuværende F-16-jagere blevet hacket. Det skriver Jyllands-Posten.

Systematisk inndsamling af oplysninger

Ifølge den amerikanske kongres og Nato har Kina systematisk indhentet oplysninger om Joint Strike Fighter, JSF, der er et af verdens mest avancerede kampfly og udvikles i samarbejde mellem USA og en række lande.

Danmark er med i JSF

Heriblandt Danmark, som har bidraget med godt en milliard kroner til projektet.

- Det er et problem, at kineserne kan kende til flyets sårbare punkter. Det kan selvfølgelig udnyttes i en eventuel konflikt, siger Thomas Elkjer Nissen, ekspert i strategisk kommunikation på Forsvarsakademiet.

Kritisk

Joint Strike Fighter er udstyret med stealth-teknologi, der skjuler flyet på en radar. Er det lykkedes kineserne at få fat i oplysninger om teknologien, er det kritisk, mener lektor Jens Ringsmose, Center for Warstudies ved Syddansk Universitet.

- Indkøbet af nye kampfly er en meget stor og omfattende investering.

Hvor mange har oplysningerne

- Fra dansk side bør man derfor stille kritiske spørgsmål til, hvor mange stater der eventuelt har indhentet informationer om Joint Strike Fighter-programmet, og hvor mange informationer om selve flyet der er blevet lækket, siger han til Jyllands-Posten.

Kina afviser

Den kinesiske spionage skulle være begyndt i 2009. Kina afviser at skulle have hacket programmet, men i efteråret 2012 gennemførte Kina testflyvninger med et stealth-fly, der af udseende mindede om Joint Strike Fighter.

Kræver undersøgelse

Liberal Alliance, SF og Venstre vil have omfanget af hackingen undersøgt, skriver Jyllands-Posten.

Ud over Joint Strike Fighter er tre andre fly med i konkurrencen om at blive Danmarks nye kampfly.

Facebook
Twitter