Kinas fjerdemægtigste mand besøger Danmark

En af Kinas meste magtfulde mænd skal blandt andet besøge firmaer, der producerer grøn teknologi.

Yu Zhengsheng. Arkivfoto. (Foto: ANDERS WIKLUND © Scanpix)

Yu Zhengsheng kommer på besøg i Danmark i dag, onsdag. Men det er næppe et navn, der vil være mange danskere bekendt.

Men han er med i den allerøverste magtelite i Kina og regnes som den fjerde mest magtfulde politiker i landet, mere magtfuld end for eksempel udenrigsministeren.

- Derfor er det meget bemærkelsesværdigt, at han kommer på et officielt besøg i det danske folketing kun et år efter, at Kinas daværende præsident aflagde statsbesøg i Danmark, siger Mogens Lykketoft, formand for Folketinget og tidligere udenrigsminister.

Interesse for grøn energi

Kineserne er specielt interesserede i dansk viden om grøn teknologi, og derfor står flere danske virksomheder på spring for at charme sig ind hos Yu Zhengsheng.

Blandt andre DONG Energy, som får besøg på Avedøreværket onsdag.

Her vil danskerne forsøge at gøre Yu Zhengsheng varm på at bruge DONG's teknologi til nogle af de 100-200 andengenerations bioethanol-anlæg, som kineserne planlægger at bygge frem mod 2020. Bioethanol produceres med henblik på at blive brugt som brændstof.

Kan påvirke proces

- Sammen med vores kinesiske partnere har vi i øjeblikket nogle ansøgninger inde hos de kinesiske myndigheder om de her anlæg. Det er jo noget, vi vil nævne for vores gæst, så han måske også kan medvirke til, at den proces ender godt for vores teknologi, siger DONG's koncerndirektør, Thomas Dalsgaard.

DONG indgik sidste år to partnerskabsaftaler med kinesiske virksomheder om at udvikle nye anlæg. Men der er endnu mere at komme efter. Kinesernes mål er at kunne producere 10 milliarder liter andengenerations bioethanol i 2020.

- Den indtjening vi får er, at vi får en licensbetaling for hvert anlæg, vi leverer teknologi til, plus løbende royalties af den ethanol-produktion, der kommer ud af anlægget. På den måde kan det godt blive til ret store summer for os, siger Thomas Dalsgaard.

Se et længere interview med DONG's koncerndirektør, Thomas Dalsgaard, fra DR2 Morgen her:

Mange virksomheder kan drage nytte af besøg

Men koncerndirektøren ønsker ikke at sætte et præcist beløb på, hvor meget Yu Zhengshengs besøg kan være værd for DONG Energy.

Ifølge Mogens Lykketoft er det ikke kun virksomheder med grøn teknologi, der kan glæde sig over det kinesiske besøg.

- Det er jo i det hele taget en understregning af, at de har opmærksomhed omkring Danmark og dansk erhvervsliv, og det er jeg sikker på, at der er mange virksomheder, der kan drage endnu mere gavn af, siger Mogens Lykketoft.

Facebook
Twitter