Kinesisk er på vej frem i gymnasiet

Flere og flere unge vælger kinesisk i stedet for tysk og andre fremmedsprog

Flere unge vælger at prøve kræfter de tusindvis af kinesiske skrifttegn i gymnasiet (© DR)

Det er en større mundfuld for en dansk gymnasieelev at kaste sig ud i at lære kinesisk med tusindvis af fremmede skrifttegn og et ordforråd, hvor genkendeligheden i forhold til danske ord er lig nul.

Alligevel er der i år 286 elever fra almene gymnasier og erhvervsgymnasier, der har taget studentereksamen i kinesisk. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Set i forhold til et samlet studentertal på omkring 46.000 er det ikke enormt, men det er det hidtil højeste antal studenter med kinesisk, og det skal ses i forhold til, at faget slet ikke blev udbudt på danske gymnasier for bare 10 år siden.

Har overhalet russisk

- På 10 år er vi nået op på, at kinesisk fortsat er et lille sprogfag, men det er det største ikke-europæiske sprog og har også overhalet russisk, som ellers tidligere har været meget populært i gymnasiet, siger René Bühlmann, som er Børne- og Undervisningsministeriets fagkonsulent for kinesisk i gymnasiet.

Han finder især fremgangen positiv, fordi andre fremmedsprog end engelsk generelt har det svært i gymnasiet. Tysk var engang et meget stort fag, men fik et ry blandt mange elever for at være kedeligt og grammatisk tungt.

Russisk og især fransk blev modesprog i 1980erne, men derefter dalede populariteten, mens spansk tog over som modesprog.

Unge kender fokus

I omfang svarer antallet af studenter med kinesisk langtfra til disse modebølger, men at kinesisk kommer på mode, viser ifølge René Bühlmann, at mange unge har en sikker sans for, hvor verdens fokus er rettet hen.

- De følger med i nyhederne, de har hørt om BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina, red.) og de ved, at det er her, det sner for tiden, forklarer René Bühlmann i Kristeligt Dagblad.

Facebook
Twitter