Kinesisk it-gigant skal bygge dansk mobilnet

Mens andre lande er skeptiske over for at lade et kinesiske it- og telefirma bygge og drive 4G-mobilnetværk, så har TDC indgået aftale med Huawei.

I USA og Storbritannien mener man, at et samarbejde med kinesiske firmaer om mobilnetværk øger risikoen for spionage. (© Ericsson)

Det største og vigtigste mobilnetværk i Danmark, TDC's topavancerede 4G-netværk, vil fra 2015 være både opbygget og drevet af det verdensomspændende kinesiske it- og telefirma Huawei.

Aftalen mellem TDC og kineserne er indgået, selv om flere lande forholder sig stærkt kritiske over for Huawei. Det skriver Politiken søndag.

Et sikkerhedsudvalg under Kongressen i USA har allerede afvist at lukke den kinesiske it-gigant ind på markedet med henvisning til, at firmaet udgør en risiko for den nationale sikkerhed.

Et tilsvarende organ under det britiske parlament har peget på flere problemer med en aftale i stil med den, der er indgået i Danmark.

Løftede øjenbryn

Ifølge leder af Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, Peter Kim Lausten, giver aftalen med Huawei anledning til løftede øjenbryn, fordi Danmark gør sig sårbar over for kinesisk spionage.

- Når man har en stærk stat med stærke virksomheder, der har uklare ejerforhold, så er det sandsynligt, at den stat i en given situation vil bruge virksomheden til andet end at tjene penge, siger han til Politiken.

Minister beroliger

TDC's direktør, Carsten Dilling understreger, at selskabet op til aftalen med Huawei har arbejdet tæt sammen med Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, og forsvarsminister Nikolaj Wammen (S) beroliger kritikerne:

"Den samarbejdsmodel, der er etableret mellem Huawei og TDC med bistand fra Center for Cybersikkerhed, indeholder en række sikkerhedselementer, som er udtryk for et klart og konkret fokus på risikostyring i TDC's mobilnetværk", skriver ministeren i en mail til Politiken.

FacebookTwitter