Kinesisk masseovervågning afsløret i lækage: 752 danskere står i database

En lækket kinesisk database indeholder informationer om 2,4 millioner fra hele verden, der primært er hentet fra sociale medier.

“Det ligner systematisk profilering”, siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS. (Foto: Thomas White © Scanpix)

Mindst 752 danskere er havnet på en database hos datafirmaet Zhenhua, der har det kinesiske militær og efterretningstjenester som kunder.

Det fremgår af et læk fra databasen, som cybersikkershedsselskabet Internet 2.0 har gennemgået.

DR har fået adgang listen med danskere, der indgår i lækagen.

Zhenhua Data arbejder ifølge medierne Financial Review og The Telegraph blandt andet med at manipulere og skabe propaganda, og firmaet har på deres hjemmeside fortalt, hvordan deres arbejde kan være med til at lede til andre landes "interne konflikter, social polarisering og radikalisering".

Screendump fra jobrekrutterings-hjemeside, hvor Zhenhua beskriver sig som “patriotiske og dedikerede.” (Foto: Screendump fra 'Wayback Machine')

Efter lækket er kommet frem i flere internationale medier, har Zhenhua dog lukket sin hjemmeside ned.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS har gennemgået den lækkede data og vurderer den til at være troværdig:

- Det ser ud, som om man fra kinesisk side ønsker at samle så mange informationer ind om mennesker og personer i Vesten som overhovedet muligt.

- Det her ligner systematisk profilering af personer i hele Vesten, siger han.

Danske politikere på listen

På listen over danskere optræder blandt andet politikere og embedsmænd samt deres familiemedlemmer, topfolk fra dansk erhvervsliv, bestyrelser, kendisser, diplomater og også fremtrædende personer i DR.

En af de mest fremtrædende nuværende politikere på listen er justitsminister Nick Hækkerup, som indtil videre ikke ønsker at kommentere sagen.

På listen finder man også personer, der er dømt for finansiel kriminalitet eller har lange hashdomme.

- Der er ingen tvivl om, at man er i gang med profilering. Det ligner starten på noget større, fordi man samler noget ind, som er open source, og derefter er de gået videre med at indsamle flere data, siger Peter Kruse.

Bliver kategoriseret i tre grupper

Selvom listen indeholder en masse data, så er der også visse huller i dataen. Om Nick Hækkerup er der eksempelvis blot, at han er en Politically Exposed Person og en dansk mand, ligesom der linkes til profilbilleder samt flere id-numre, som databasen bruger til at kende forskel på personerne. Man kan også læse, at hans oplysninger senest er opdateret i 2018.

Personerne i databasen er delt op i tre kategorier: Special interest person (SIP), politically exposed person (PEP) og relative or close associate (RCA).

Det tyder på, at det slet ikke er tilfældigt, hvem datafirmaet har indsamlet oplysninger om, forklarer Jens Monrad, der er chefanalytiker hos sikkerhedsfirmaet FireEye:

- Det er vigtigt at forstå, at de begreber, Zhenhua bruger, ikke er nogle, de selv har opfundet. Begreber bruges i forhold til undersøgelser af overtagelse af virksomheder, hvidvaskning og terrorfinansiering.

Erklærer sig 'patriotiske' og 'dedikerde'

Men det er ikke til at vide, præcis hvad virksomheden og deres kunder skal bruge dataen til, forklarer Jens Monrad:

- Det er svært at gennemskue formålet ud fra datasættet, men det er selvfølgelig interessant, at virksomheden skriver om propaganda og disinformation på deres hjemmeside.

DR har fået adgang til Zhenhua Datas nu lukkede hjemmeside i et webarkiv.

Her skrev de i 2019, at databasen blandt andet skulle indeholde: “Ledere og centrale personer i områderne: Militær, politik, business, teknologi, medier, og organisation."

På en kinesisk hjemmeside for jobrekruttering, beskriver de sig selv om “patriotiske og dedikerede.”

Minder om Cambridge Analytica

Sagen leder ifølge flere internationale sikkerhedseksperter tankerne hen på Cambridge Analytica-sagen, der rullede for to år siden.

Cambridge Analytica blev afsløret i have høstet data fra mere end 50 millioner Facebook-profiler og brugt den til at målrette annoncer mod brugere af det sociale medie. Annoncer, der i følge undersøgelser var med til at få den amerikanske præsident Trump valgt i 2016.

- Man kan godt sammenligne det med Cambridge Analytica, som var en mangeårig spiller i markedet og var førende i lang tid på det her område. Det blev jo en atombombe under Facebook, siger Peter Kruse.

Screendump fra Zhenhua Datas hjemmeside i 2019, før den blev lukket ned. Her angiver de bl.a., at de har 2,4 millioner personers data og at de høster data fra sociale medier som Facebook og Twitter.

Han vurderer dog, at Zhenhua ikke er kommet ligeså langt i dataindsamlingen, som Cambridge Analytica var:

- Det her (Zhenhuas dataindsamling, red.) ligner noget, som er i sin vordende begyndelse og har været gang i et par år. Men det er alligevel voldsomme mængder data, de har, og der er voldsomme ressourcer sat ind i det her arbejder, siger Peter Kruse.

Også Christian Dinesen, der er sikkerhedsekspert hos firmaet Combitech, mener, at firmaets dataindsamling adskiller sig fra eksempelvis Cambridge Analytica:

- Den måde, dataindsamlingen er foregået på – og det her spiderweb, de har lavet - det er en helt anderledes måde at strukturere data på.

- De har samlet en masse data, og så har de fundet et system til at kæde de her ting sammen, så du kan gå ind i systemet og finde en masse ting, som ellers vil tage dig lang tid, siger han.

Politikers datter står på listen: 'Det berør mig meget'

DR har henvendt sig til en række af de personer, der fremgår på listen, men få er vendt tilbage inden deadline.

SF's Karina Lorentzen er overrasket over, hun står på listen:

- Jeg gætter selv på, at det er fordi, jeg engang har mødtes med Dalai Lama og har været aktiv i Tibet-sagen.

Ligesom hos flere af politikerne står også deres familiemedlemmer på listen, og det er hun ikke tilfreds med:

- Det berør mig meget. For ét er, hvad jeg laver i mit arbejde, men det skal jo ikke have noget med min datter at gøre, siger Karina Lorentzen.

Peter Frederiksen, bestyrelsesformand for Sund & Bælt Holding, står også på listen. Han er knap så overrasket:

- Hvis man som mig, har et offentlig virke eller noget der kan virke interessant, så kan man godt ende på sådan en liste. Det er jo offentlig tilgængelig information, siger han.

DR har spurgt Zhenhua, hvorfor danskerne står på listen og hvad formålet med den er. De er endnu ikke vendt tilbage med svar.