Kira kan nu også blive kvinde på papiret

23-årige Kira Kinch kan nu få et CPR-nummer, der viser, at hun er den kvinde, hun føler sig som.

Kira Kinch er en af de transkønnede, der har søgt om at få et nyt personnummer. Det juridiske kønsskifte er den sidste, vigtige brik i hendes transition fra mand til kvinde. (Foto: Cecilie Sønderstrup © Cecilie Sønderstrup)

Fra i dag kan danske borgere skifte personnummer, hvis de ønsker at leve som det modsatte køn.En af dem, der får glæde af lovændringen er 23-årige Kira Kinch. I aftes søgte hun om at få et nyt personnummer hos Økonomi- og Indenrigsministeriet. Ligesom cirka 1 procent af befolkningen er Kira Kinch transkønnet - mere præcist transkvinde.

Det vil sige, at hun er født som en mand, men føler sig som og identificerer sig med en kvinde. Derfor har hun længe glædet sig til at kunne få et nyt personnummer.- Det betyder meget, at jeg officielt kan kalde mig for en kvinde. Jeg lever og føler mig som en kvinde, og derfor er det også vigtigt for mig, at samfundet anerkender mig som en, siger Kira Kinch.Et vigtigt nummerDet sidste ciffer i CPR-nummeret, der viser om vi er en kvinde eller mand, skaber ofte problemer for transkønnede, fordi det øvrige samfund kan have svært ved at forstå, hvorfor transkønnedes personlige dokumenter ikke stemmer overens med deres udseende.Kira Kinch har i flere situationer haft besvær med at overbevise folk om, at hun er den samme person, som der står i hendes dokumenter. Det kan fx være i lufthavne eller når hun skal stemme ved et valg.- Folk sætter spørgsmål ved ens identitet, og det er ret grænseoverskridende. Både fordi det skaber opmærksomhed omkring min person i situationen, men også fordi jeg frygter, at det kan lede til diskrimination fra andre mennesker, fortæller hun.Jeg skal ikke længere forklare fremmede, hvorfor mit CPR-nummer ikke stemmer overens med mit udseende. Kira Kinch- Det juridiske kønsskifte kommer til at gøre mit liv meget nemmere. Jeg skal ikke længere forklare fremmede, hvorfor mit CPR-nummer ikke stemmer overens med mit udseende.Ville være en pigeKira Kinch sprang ud som kvinde for lidt over to år siden, men har siden barndommen følt sig utilpas med sit mandlige køn. Allerede som otteårig begyndte hun - i al hemmelighed - at tage sin mors tøj på, når hun var alene hjemme.- Jeg kan huske, at jeg ser mig selv i spejlet og tænker, at jeg er en pige. Det var både en tryg og lidt abstrakt følelse, som er svær at sætte ord på, men det føltes rigtig godt, fortæller hun.Efter noget tid stoppede Kira Kinch med at tage sin mors tøj på. Hun frygtede omverdenens reaktion, og prøvede derfor at opføre sig, som det blev forventet af en dreng. Men i slutningen af puberteten indhentede de undertrykte følelser hende.

- Jeg røg ind i en ond spiral og fik det meget dårligt. Jeg blev aggressiv og selvdestruktiv og blev til sidst nødt til at træffe et valg; enten kunne jeg fortsætte med at lyve overfor mig selv og ende med at køre ud over afgrunden, eller jeg kunne vælge at springe ud. Jeg valgte det rigtige, fortæller hun og smiler.Kira Kinch har siden levet som en kvinde. Først ved at klæde sig som en kvinde og sidenhen ved at tage kønshormoner, der blandt andet får hende til at ligne en kvinde fysisk.Et nyt personnummer er det sidste, vigtige skridt på Kiras rejse fra mand til kvinde. Derfor havde hun svært ved at holde glædestårerne tilbage, da hun sent i aftes sendte den elektroniske ansøgning om at skifte juridisk køn af sted.

Sammen med kæresten Cedric og veninderne fejrer Kira Kinch, at hun har sendt ansøgningen om juridisk kønsskifte af sted. I løbet af de næste uger vil hun modtage et nyt CPR-nummer. (Foto: Cecilie Sønderstrup © Cecilie Sønderstrup)

- Det her er et meget stort øjeblik for mig. Nu skal CPR-kontoret bare godkende min ansøgning, og så kan jeg kalde mig en kvinde på papiret. Det har været en lang og til tider hård rejse, så det er helt vildt stort.

Facebook
Twitter