Kirke aflyser ni ud af 10 gudstjenester

I Fangel Kirke på Fyn aflyser de ni ud af 10 morgengudstjenester. Kirkeministeren mener, at det viser vigtigheden af debatten om lukning af kirker.

Kirkeminister Manu Sareen bebuder flere lukninger af landets kirker i fremtiden, men i Fangel har man ikke lyst til at nedlægge sig selv. (Foto: © Magnus Nørtoft)

Søndag efter søndag står kirken tom i Fangel kirke på Fyn. Faktisk aflyser de omkring ni ud af 10 gudstjenester klokken halv ti om søndagen, fortæller sognepræst Tina Fuglsang til DR Nyheder.

Historien kommer i kølvandet på, at kirkeminister Manu Sareen for nyligt meldte ud, at det skal være lettere at lukke kirker, og at der derfor er nye regler på vej.

- Den her historie giver anledning til at tale om kirkelukninger, og hvordan vi får taget kirker ud af brug, og jeg synes, at det her er et rigtig godt eksempel på, at debatten er rigtig vigtig, siger Manu Sareen til DR Nyheder.

Vil ikke lukke

Som de gældende regler er i dag, er det det enkelte menighedsråd selv, som skal tage beslutningen om at lukke kirken.

I Fangel menighedsråd er der heller ikke stemning for at nedlægge sig selv på trods af det begrænsede antal kirkegængere.

- Fangel Kirke skal ikke lukke, fordi det er en kulturværdi, og vi har nogle arrangementer som jeg ved, at menigheden ville være meget ked af at undvære. Vi skal udvikle kirken, og vi skal ikke afvikle den, siger Jette Kielstrup, som er formand for menighedsrådet i Fangel.

Jette Kielstrup undetreger, at de mange aflysninger gør sig mest gældende til den tidlige gudstjeneste om søndagen.

Biskop: Sognet svigter

I Fyens Stift har man ikke undersøgt antallet af aflyste gudstjenester siden 2003, og historien om den tomme kirke kommer da også bag på biskop Kresten Drejergaard.

- Jeg har ikke fået at vide, at ni ud af 10 gudstjenester bliver aflyst, og det er jeg ærgerlig over. Det burde have været en oplysning, som var tilfaldet mig, siger han til DR Nyheder.

Kresten Drejergaard vil nu kigge nærmere på sagen, men understreger at det er sognene selv, der skal tage beslutningen.

- Der er nogen, der har svigtet deres kirkelige ansvar i Fangel Sogn, siger han.