Kirke i jobopslag: Præst skal kunne vie homoseksuelle

Brønshøj Kirke får kritik af den kirkelige højrefløj for at afvise præster, der ikke vil vie to personer af samme køn.

Brønshøj Kirke skriver i et jobopslag, at de søger en sognepræst, der ønsker at vie to personer af samme køn. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

'Vi søger en erfaren præst, der vil benytte vielsesritualet for to af samme køn'.

Således lyder det i en jobannonce på Brønshøjs Kirkes hjemmeside, der søger en kombineret sogne- og hospitalspræst. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Historien kommer i kølvandet på, at TV2 i sidste uge lavede en rundspørge blandt 876 folkekirkepræster, som viste at hvert femte ikke ønsker at vie homoseksuelle.

Jobopslaget møder hård kritik fra den konservative del af den danske folkekirke. Blandt andet fra formanden for Indre Mission, Hans Ole-Bækgaard, der mener, at det tenderer diskrimination.

- Man kunne overveje, hvad der ville ske, hvis man skrev det omvendt i jobopslaget, at man kun ville ansætte en præst, der ikke ville vie to af samme køn. Hvordan ville reaktionerne så være?, spørger formanden retorisk.

- På den måde synes jeg, at det tenderer diskrimination. Når den går den ene vej, bør den også gå den anden vej, siger Hans Ole-Bækgaard til DR Nyheder.

Formanden for Indre Mission mener dog, at det er en formildende omstændighed, at den nye præst også skal fungere som hospitalspræst på Bispebjerg Hospital. Her vil præsten nemlig kunne risikere at skulle foretage en nødvielse, hvis en person ligger for døden.

- Det taler for, at man har stillet det her krav. Havde det alene været en sognepræst-stilling, så synes jeg, at det havde været dybt underligt, siger Hans Ole-Bækgaard.

Der lyder også andre kritiske røster fra den mere konservative del af den danske kirke. Over for Kristeligt Dagblad kalder rektoren for den konservative teologiske uddannelsesinstitution Dansk Bibel-Institut, Børge Haahr Andersen, jobopslaget for grotesk.

- Når man ser på, hvor lidt vielser af to af samme køn fylder i praksis i en præsts hverdag, er det grotesk at bringe det frem i en jobannonce, siger han og henviser til, at der i 2016 blev viet 105 homoseksuelle par i den danske folkekirke.

Han mener ikke, at det er noget reelt problem med præster, der ikke vil vie homoseksuelle. Det skyldes, at der findes cirka 2.500 præster i landet, og at der statistisk set vil gå mange år i mellem, at en præst får den opgave at vie homoseksuelle.

Og i så fald at det skulle ske, vil man kunne finde en anden præst til at løse opgaven, mener han.

Biskop: Helt forståeligt at man stiller krav

Ifølge Kristeligt Dagblad har beslutningen om at indføre kravet i jobannoncen været til intern diskussion i Brønshøj Kirkes menighedsråd. Derfor spurgte de biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, til råds om det var i orden at indføre kravet i opslaget.

Han sagde straks god for formuleringen, fortæller han til DR Nyheder.

- Jeg synes, at det er helt forståeligt, at en menighed giver udtryk for, hvilken præst de vil have. Og selvfølgelig kan en menighed skrive, at de ønsker en præst, der kan vie alle mennesker i kirken, siger biskop Peter Skov-Jakobsen.

Hvad siger du til, at nogle mener, at der er tale om diskrimination af de præster, der ikke vie homoseksuelle?

- Der er bestemt ikke tale om diskrimination. Det her handler om åndsfrihed. Vi accepterer, at der er to forskellige holdninger til de her spørgsmål i folkekirken. Men her er altså en menighed, som beder om at få en præst, der kan bruge alle kirkens ritualer, siger biskoppen.

Det har siden 2012 været muligt for to af samme køn at få en kirkelig vielse. Det er dog op til den enkelte præst, om vedkommende vil foretage vielsen eller ej.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk