Kirkeministeren vil ikke lukke flere ind i kirkerne, selvom reglerne 'skriger til himlen'

Ministeren venter på, at sundhedsmyndighederne giver grønt lys til flere kirkegængere.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen kan godt se den 'åbenlyse uretfærdighed' i, at man må samles flere til gravøllet eller bryllupsfesten end til den kirkelige ceremoni. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Selvom selskabslokalet må være stuvende fyldt til bryllupsfesten eller gravøllet, kan de selvsamme gæster være blevet afvist i kirkeporten til den foregående kirkelige ceremoni.

Her gælder nemlig fortsat restriktioner, som lyder på, at der skal være to kvadratmeter per kirkegænger, selvom det krav er ophævet på blandt andet restauranter for over en måned siden. Desuden skal der være to meter mellem de salmesyngende.

Restriktioner som kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) ikke vil lempe på.

- Der er den her helt åbenlyse uretfærdighed i, at man kan være færre i kirken end til festen eller gravøllet bagefter. Det skreg til himlen, om ikke vi kunne gøre noget ved det, siger kirkeministeren.

Der er forskellige bibelcitater på alle de sløjfede pladser i Davids Kirken på Østerbro i København. På en anden stol står der "Jesus har selv beredt os plads. Men ikke på denne stol."

Derfor har hun spurgt sundhedsmyndighederne, om restriktionerne kan fjernes. Og det kan de ikke.

- Det gælder hele samfundet, at regeringen kun lemper udover aftalerne med de politiske partier, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det, og det har de ikke gjort.

Tomme kirkebænke på Østerbro

I Davids Kirke på Østerbro i København er hver anden sæderække besat af A4-ark med vittige afvisninger ala "Denne stol er reserveret til Jesus".

Men ellers er humøret ikke himmelhøjt.

- Det er helt hen i vejret, at vi ude i det almindelige samfund kan gå til fodboldkamp og på bodega og give den maks gas, og når man så kommer herind i sin folkekirke, som skal være for alle, kan man risikere at blive afvist, siger kirkens sognepræst, Helena Hauge.

- Det har været lidt synd for min søde kirketjener, at hun har måttet være politimand ude ved døren og afvise flere. Det har ikke været sjovt. Og til bisættelser har folk haft en liste, man har måttet melde sig på efter først-til-mølle. Det er lidt absurd og bizart, siger præsten, som allerhelst så, at kirkebænkene var fyldt igen fra i morgen.

Sognepræst i Davids Kirke, Helena Hauge, fortæller, at hendes dåbsbørn efterhånden er store nok til at gå selv, fordi deres barnedåb er blevet udskudt.

På en bænk uden for Davids Kirke sidder den flittige kirkegænger Rita O’Connor. Og det er ikke, fordi hun er blevet afvist i døren. Søndagsgudstjenesten er bare ovre.

- Det er helt ude i hampen, at pladskravene bliver ved. Vi skulle have haft de samme lempelser som resten af livet her på Østerbro har fået. Jeg synes, de skal komme ud af starthullerne, siger hun.

Kirkegænger Rita O'Connor har allerede skrevet en mail til kirkeministeren.

Faktisk har Rita O’Connor allerede sendt en mail til kirkeminister Joy Mogensen, men hun fik et autosvar tilbage. Så nu forventer hun, at de må vente, til restriktionerne løber ud af sig selv den 1. september.

Men sognepræst Helena Hauge kan ikke vente.

- Der er jo en masse bryllupper og barnedåbe, som er blevet udskudt til nu. Så det er nu, vi trænger til at holde de her fester og få nydt at være sammen, siger hun.

Kirkeministeren glæder sig til nye anbefalinger

Joy Mogensen synes selv, det har været "utroligt svært og hjerteknusende" at læse historier om familier, der har stået i gæsteliste-dilemmaer inden kirkelige ceremonier.

Men du kan jo træffe beslutningen, hvis du heller ikke kan se fornuften i det?

- Fra regeringens side styrer vi den her pandemi gennem de aftaler, vi laver med ni ud af ti af Folketingets partier. Og så er det rigtigt, at vi kan lempe i mellemtiden. Men det har vi besluttet, at vi kun gør, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det, så vi fortsat kan have en ansvarlig genåbning, siger kirkeministeren til DR Nyheder.

Hun håber, at Sundhedsstyrelsen i næste uge kommer med en ny vurdering, som kan lempe på restriktionerne. Og så er hun og Kirkeministeriet fuldstændig klar med håndsprit og pjecer om retningslinjer.

- Det er kirkerne også, ved jeg. Så i det øjeblik, sundhedsmyndighederne vurderer, at det er forsvarligt, lemper vi selvfølgelig, siger Joy Mogensen.

- Jeg har selv som kirkegænger syntes, at det var svært at se nogle blive afvist i døren. Så jeg glæder mig meget til nye anbefalinger.

Facebook
Twitter