Kirsten blev erklæret død ved en fejl: Nu får hun 445 kroner i erstatning

Kirsten Kristensen brugte flere dage på at 'genoplive' sig selv, efter at hun fejlagtigt blev erklæret digital død.

Kirsten Kristensen får 445 kroner i erstatning, efter at hun sidste år ved en fejl blev erklæret død.

Det startede med en lungebetændelse og en indlæggelse på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, men endte med, at Kirsten Kristensen fejlagtigt blev erklæret død.

Da den nu 70-årige kvinde fra Varde blev udskrevet og kom hjem fra hospitalet, lå der nemlig flere brevet i hendes postkasse, hvor hun til sin store overraskelse kunne læse, at hun var død - ihvertfald digitalt.

Og med den digitale død begyndte et tidskrævende og "besværligt" arbejde med at 'genoplive' sig selv hos både forsikringsselskab, bank, pension, atp og skat. Desuden skulle hun bestille nyt nem-ID, pas og kørekort.

Derfor har Kirsten Kristensen søgt om en erstatning hos Region Syddanmark for det psykiske pres og bøvl, hun siden indlæggelsen sidste år har været udsat for.

Får 445 kroner i erstatning

I går modtog hun så Region Syddanmarks afgørelse af hendes erstatningskrav: Kirsten Kristensen kan få 445 kroner.

Beløbet dækker ifølge brevet fra Region Syddanmark de udgifter, som Kirsten Kristensen har haft i forbindelse med at bestille et nyt kørekort og sygesikring.

Der findes nemlig ikke et særligt erstatningssystem, der skal hjælpe folk, som har været erklæret døde ved en fejl. Region Syddanmark kan derfor ”ikke kan finde hjemmel i loven hertil”, skriver de.

- Vi må desværre erkende, at den lille mand taber igen, siger en "skuffet og rystet" Kirsten Kristensen, som havde søgt om et erstatningskrav på 70.000 kroner.

Hun undrer sig over, at Region Syddanmark ikke mener, at der er tale om en krænkelse, når en person bliver erklæret død og skal bruge flere dage på at genoplive sig selv.

- Hvis det ikke er en krænkelse af ens personlighed at blive erklæret død ved en fejl, hvad er det så?, siger hun.

Foruden det bureaukratiske bøvl har hele sagen taget psykisk hårdt på Kirsten Kristensen, som i forløbet blandt andet har opsøgt sin egen læge og en alternativ behandler.

- Jeg havde så meget angst, at jeg ikke kunne være i min egen krop.

Men udgifterne til den alternative behandling dækker erstatningen ikke. I brevet skriver de, at behandlingen er "valgt uden visitation eller henvisning gennem det almindelige sundhedsvæsen".

Kirsten Kristensen fik dog en henvisning til en psykolog fra egen læge, men ventetiden var lang, derfor opsøgte hun selv hjælp.

- Jeg går stadig og venter på at få tid hos den psykolog, som jeg blev henvist til.

Region Syddanmark: Vi er nødt til at forholde os til loven

Kurt Espersen, som er koncerndirektør i Region Syddanmark, forstår godt, at hele forløbet har været en "hård prøvelse" for Kirsten Kristensen.

- Vi har bare desværre ikke mulighed for, når vi har loven som grundlag, at give nogen yderligere erstatninger.

Kurt Espersen forklarer, at det er regionens jurister, der har vurderet, at det kun er muligt at erstatte udgifterne til kørekort og sygesikring.

- Som der står i lovgivningen, har vi kun mulighed for at give erstatning for faktuelle udgifter, siger han og tilføjer, at han ikke kan nå nærmere ind i de enkelte detaljer i afgørelsen.

- Jeg har stor anerkendelse for de udfordringer, som hele sagen har haft for Kirsten.

Sagen kan ikke ankes

Afgørelsen kan ifølge brevet fra Region Syddanmark ikke ankes.

Hvis Kirsten Kristensen ønsker at gå videre med sagen, skal hun derfor selv anlægge en civil sag mod regionen. Men hun forventer ikke, at det kommer til at ske.

- Det har jeg simpelthen ikke økonomi til. Og jeg har ikke længere nogen tiltro til systemet, siger hun.

I første omgang vil Kirsten Kristensen derfor starte med at "sunde sig" oven på forløbet og vende sagen med sin familie, læge og psykolog, inden hun tager endelig stilling til det kommende forløb.