Kirsten blev flyttet længere væk fra familien: ”Jeg savner, at de bare lige kan kigge ind”

Mere end hundrede plejehjem er lukket siden 2010.

85-årige Kirsten Christensens plejehjem lukkede. Nu bor hun 15 kilometer længere væk fra sin familie. (Foto: Rasmus Krieger)

85-årige Kirsten Christensen sidder i sin lænestol på sit nye værelse på plejehjemmet i Hals.

Hendes søn, Svend Christensen, er på besøg til eftermiddagskaffe.

- Inden jeg kom herover, var jeg lige ovre at se dit gamle plejehjem i Ulsted, siger han.

Kirsten kigger forundret på sin søn.

- Jamen, det her er da Ulsted, er det ikke?

Svend Christensen ryster på hovedet.

- Jamen, det er også al den flytten rundt. Jeg bliver så forvirret, siger Kirsten Christensen.

Færre besøg på nyt plejehjem

For knap 2 måneder siden lukkede Ulstedparkens plejehjem. Derfor er Kirsten Christensen blevet flyttet til et større plejehjem knap 15 kilometer væk.

- Det betyder jo, at hun får færre besøg. Før boede vi lige ved siden af og kunne besøge hende hele tiden, siger Svend Christensen.

Hele familien Christensen bor i Ulsted, og derfor fik hun dagligt besøg af børn, børnebørn og oldebørn, da hun boede på Ulstedparkens plejehjem.

- Jeg savner, at de bare lige kan kigge ind både tidligt og sent. Det er det, jeg savner mest, fortæller Kirsten Christensen.

Ulstedparkens plejehjem er bare et af 102 plejehjem, der er lukket siden 2010. I Ulsted kæmpede byens borgere for at få lov at beholde plejehjemmet. De har efterfølgende også forsøgt at starte et nyt friplejehjem i byen, fordi de mener, der går noget tabt for de små samfund, når man lukker institutioner.

For dyrt i drift

Aalborg Kommune lukkede plejehjemmet, fordi det var for kompliceret og dyrt at drive et lille plejehjem i Ulsted med plads til 12 beboere.

- Vi var udfordret med at rekruttere kompetent personale, og så var vi udfordret på økonomien. Et lille plejehjem på 12 personer er urentabelt, fortæller formand for ældre- og handicapudvalget, Jørgen Hein.

Svend Christensen synes, at det er en urimelig tendens, at man lukker de små plejehjem.

- Det er deres generation, vi kan takke for det samfund, vi har i dag. Så synes jeg ikke, at det er fair at behandle dem på den måde, siger Svend Christensen.

En god tid

Selvom hukommelsen ikke er, hvad den har været, så husker Kirsten Christensen, at det var en god tid på det lille plejehem i Ulsted. Derfor er hun ked af, at hun endte med at skulle flytte derfra.

- Det er lidt træls. Hvis altså I ved, hvad træls betyder, siger Kirsten Christensen med sin nordjyske dialekt.