Kirstine havde akne: Jeg ønskede, jeg var usynlig

Kirstine Birk har brugt over 90.000 kroner i ind- og udland for at få sin akne behandlet.

Kirstine Birk kigger sig i spejlet. Huden ser fin ud. Alligevel får hun ofte brug for at gå ud på badeværelset og tjekke, at alt er, som det skal være.

Hvis hun er til middagsselskaber med venner eller befinder sig i en større forsamling, så får hun en følelse af, at hun har akne i hele ansigtet. En følelse hun kalder for akne-fornemmelsen.

- Det kommer snigende, uden jeg tænker over det. Når snakken går, kan jeg godt tage mig selv i at få ondt i maven, fordi jeg får en fornemmelse af, at folk kigger på mig.

I videoen ovenover kan du se, hvordan Kirstines hud så ud, da det var allerværst og høre hende fortælle lidt om, hvordan det føles at have akne.

- Jeg ønskede at være usynlig

Da Kirstine Birk var 17 år og gik i gymnasiet begyndte hendes hud at ændre sig. Hun fik akne, som er en hudlidelse, mange unge rammes af.

Akne er en betændelsestilstand i talgkirtlerne, som forekommer i ansigtet og andre steder på kroppen.

For Kirstine betød hudlidelsen, at hun ændrede adfærd. Hun gik fra at være en meget udadvendt pige til at trække sig ind i sig selv.

- Jeg ønskede at være usynlig, og at folk ikke skulle kigge på mig eller tale til mig.

Det er ifølge professor for dermatologi Gregor Jemec på Sjællands Universitetshospital meget normalt, da akne påvirker selvværdet og forringer ens livskvalitet.

- Vi ved, at patienter med hudsygdomme har dårligere livskvalitet end de fleste andre. De har også dårligere livskvalitet end folk med andre sygdomme. Det er jo sådan, at hvis man er syg i sin nyrer, så kan man holde det privat, men hvis man er syg på sin næse, så vil alle se det straks.

Stress forværres af akne

Kirstines akne begyndte, da hun gennemgik en svær periode i sit liv.

Ifølge Gregor Jemec er det meget normalt, at stress forværres af akne.

- Mange patienter tror, at aknen kommer af stress. Men ofte er det sådan, at stress vil føles forværret af aknen, da man påvirkes af at se anderledes ud. Det er yderst sjældent, at man får akne på grund af stress.

Kirstine har efterfølgende brugt over 90.000 kr. på behandlinger. Hun har blandt andet været tilset af kinesiske læger i London, gået til akupunktør og anvendt speciallavede cremer.

Derudover har hun fået hjælp til at håndtere sin akne, for det har fyldt meget hos hende mentalt.

- Nu ser jeg det som, at jeg lever et liv med akne, fordi jeg i min hverdag gør rigtig mange ting for ikke at få akne igen, men i fremtiden håber jeg, at det bliver så naturligt, at jeg ikke skal tænke over det hver dag.

Sundhedsmagasinet handler denne gang om huden, og hvad den betyder for os. Du kan se programmet lige her.

Facebook
Twitter