KL: Bleer til ældre er fantastiske

Men det er ikke godt, at hver femte SOSU-medarbejder mindst én gang om ugen oplever ældre sidde i den samme ble for længe, lyder det.

Bleer kan være et fantastisk hjælpemiddel men må ikke erstatte toiletbesøg, siger formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther (V). (© DR)

Det kan være særdeles brugbart og øge livskvaliteten for de ældre at bruge ble.Derfor skal ældres brug af ble være mindre tabubelagt, mener Anny Winther (V), formand for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).- For mange er det et fantastisk godt hjælpemiddel, at man kan få et indlæg eller en ble på, siger Anny Winther.- Derfor er det rigtig ærgerligt, at vi gør det at bruge ble til et tabu. Jeg synes tværtimod, vi skulle turde tale åbent om, at der er rigtig mange, der har inkontinens og dermed har brug for det lille hjælpemiddel, der gør, at de faktisk har en større bevægelsesfrihed, siger hun.

Ældre sidder for længe i samme bleAnny Winthers udmelding kommer efter en undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA blandt 934 SOSU-medarbejdere, som passer de ældre i hjemmeplejen og på plejehjemmene.

Her siger hver femte SOSU-medarbejder, at de mindst én gang om ugen oplever ældre, der må sidde for længe med ble på uden at få den skiftet.Det er Anny Winther ked af at høre.- En ble må aldrig nogensinde blive erstatning for et toiletbesøg, og det synes jeg, man skal holde sig for øje, når man er indenfor plejesektoren, siger hun.

Der skal tales om bleerneHun understreger, at personalet på landets plejehjem samtidig skal blive bedre til at tale med de pårørende og de ældre selv, når behovet for at bruge ble opstår.Debatkulturen på de danske plejehjem skal desuden blive bedre, så man i højere grad end i dag får talt åbent om, hvordan personalet skal forholde sig til bleer til ældre - også selvom personalet er under tidspres.- Personalet skal tale med deres leder om, hvilket niveau de ønsker på arbejdspladsen, og hvordan de kan håndtere arbejdsdagen, så de ikke kommer ud i denne situation. Det er bestemt ikke ønskeligt, siger Anny Winther.Der er omkring 400.000 inkontinente danskere, oplyser Kontinensforeningen.Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk

Facebook
Twitter