KL: En times ekstra arbejde giver 1.700 ekstra varme hænder

Kommunerne vil gøre fuldtidsansættelser til det 'normale' for nyansatte sosu-hjælpere.

Allerede om fem år kommer der til at mangle 15.000 varme hænder i kommunerne, vurderer KL. Arkivfoto (Foto: ASGER LADEFOGED © © Scanpix)

Kommunerne skal være langt bedre til at få medarbejdere på sosu-området til at gå op i timer.

For hvis det ikke lykkes, så kan vi se frem mod, at der allerede om fem år kommer til at mangle 15.000 varme hænder i kommunerne.

Sådan lyder budskabet fra Kommunernes Landsforening (KL) i forbindelse med, at man i dag præsenterer en handlingsplan, som skal give ekstra hænder i ældre- og sundhedssektoren i kommunerne.

KL's nyhedsbrev Momentum har i forbindelse med handlingsplanen lavet en analyse, der viser, at hvis alle deltidsansatte på ældre- og sundhedssektoren i gennemsnit arbejder en time mere om ugen, så vil det give 1.719 ekstra årsværk.

- I virkeligheden er det først og fremmest kommunerne, som vi opfordrer til at sætte fuld fokus på at få nogle af de deltidsansatte til at gå lidt op i tid, siger formand for KL’s løn- og personaleudvalg Michael Ziegler om analysen.

Fagforeningen FOA, der blandt andet organiserer sosu-medarbejdere, lavede i oktober sidste år en undersøgelse, der viser, at 54 procent af deres medlemmer er på deltid. Undersøgelsen viste, at blandt de deltidsansatte ønsker knap hver femte at gå op i tid.

KL's Michael Ziegler erkender, at der er ansatte, som gerne vil lægge lidt til den ugentlige timebank.

Han mener, at man både skal se nærmere på kulturen og strukturen i de enkelte kommuner.

- Hvis man ser på kulturen, er der mange medarbejdere, som ønsker at være på deltid. Vi skal også se på, om der er noget ved den måde, som vi organiserer arbejdet på, der gør det svært for medarbejderne at arbejde fuldtid i alle situationer, siger Michael Ziegler og fortsætter:

- Men først og fremmest handler det om, at vi arbejder med, hvordan vi kan motivere vores medarbejdere til at gå op i tid og samtidig arbejde med, hvordan man sikrer, at fuldtid bliver det normale for de nyuddannede, siger han og fortæller, at tre ud af fire kommuner lige nu har vanskeligt ved at ansætte de medarbejdere, man har brug for på ældreområdet.

FOA: Kommunerne har set lyset

Hos FOA er man begejstrede over KL's udmelding til kommunerne om, at de skal forsøge at få sosu-medarbejdere til at arbejde mere.

- Vi er glade for, at kommunerne har set lyset. Vi har prøvet meget længe at overbevise kommunerne om, at det er en god idé, siger Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Hvad kan det betyde for dine medlemmer, at de kan eller skal arbejde mere?

- Vi har en masse unge mennesker hos FOA, der gerne vil have et fuldtidsjob. Hvis de skal arbejde deltid, så vil det have store konsekvenser for både deres økonomi og pension, siger han.

Fire ud af fem af de deltidsansatte FOA-medlemmer ønsker ikke at arbejde mere ifølge jeres egen undersøgelse. Hvordan får du overbevist dem om, at de skal op i tid?

- Man er nødt til at høre dem om, hvad det skyldes, at de ikke vil på fuldtid. Noget handler om arbejdspresset, så vi skal have set på arbejdsmiljøet og den arbejdstilrettelæggelse, som der er på ældreområdet, siger Torben Klitmøller Hollmann.