KL om konkurs-problem: Behov for selvransagelse blandt private plejefirmaer

Kommunernes Landsforening afviser, at kommunerne ser for meget på prisen, når de laver aftaler med private plejefirmaer.

Det er noget sludder, at kommuner lægger for meget vægt på pris, når de laver aftaler med private om at stå for hjemmehjælpen, siger KL. (© Colourbox)

Aben bliver skubbet rundt.

Det indtryk kan man få, efter det private hjemmehjælpsfirma Tryghedsplejen fredag eftermiddag gik konkurs og førte til overarbejde i flere kommuner, som måtte finde nødberedskabet frem, så flere hundrede ældre fortsat kunne få den hjemmehjælp, de har krav på.

Konkursen var den seneste i rækken af flere.

Flere bud på løsninger

I en af de berørte kommuner, Odense, mener ældrerådmanden, at Christiansborg-politikerne må lave nye regler, så fremtidige konkurser kan undgås.

Også Ældre Sagen opfordrer politikerne til at kigge på problematikken. Ældre Sagen mener, der skal laves nye regler, hvor prisen betyder mindre, når kommuner får private til at løse plejeopgaver.

På Christiansborg har SF kaldt ældreminister fra Venstre, Sophie Løhde, i samråd om sagen, men hun melder på nuværende tidspunkt hus forbi. Ældreministeren venter i øjeblikket på en evaluering af de nuværende regler.

Samtidig sender hun en besked videre til kommunerne om at se sig bedre for, når de laver aftalerne med private firmaer.

Sludder at kommuner ser for meget på prisen

I Dansk Industri (DI) mener man, at kommunerne ser for meget på prisen, når de laver aftaler med private leverandører. Kvalitet fylder ifølge DI for lidt.

Det afviser KL dog i en pressemeddelelse.

"Flere parter har kritiseret kommunerne for at prioritere laveste pris frem for kvalitet, når plejeopgaven går i udbud. Men det er noget sludder."

Thomas Adelskov, kl

- Flere parter har kritiseret kommunerne for at prioritere laveste pris frem for kvalitet, når plejeopgaven går i udbud. Men det er noget sludder, lyder det fra Thomas Adelskov, der er socialdemokratisk borgmester i Odsherred og formand for Social- og Sundhedsudvalget under Kommunernes Landsforening.

Selvransagelse i branchen

I stedet mener KL, at de mange konkurser bør føre til selvransagelse blandt de private plejefirmaer.

- Kommunerne gennemfører udbud på en række områder – vej og park, it og byggeri for eksempel. Her fungerer det uden problemer, så noget tyder på, er der er noget særligt på spil på det her område. Det bør føre til selvransagelse i branchen, siger Thomas Adelskov.

Kommunerne bør ifølge KL kunne stole på den pris, de private firmaer byder ind med.

KL understreger dog samtidig, at kommunerne bør stille krav til tilbudsgivernes økonomiske formåen i udbudsmaterialet. Samtidig bør kommunerne stille krav om, at leverandørerne stiller garantier, når de skal varetage opgaver på plejeområdet. Kommunerne bør også have hyppig dialog om driften med den leverandør, der vinder udbuddet.

- Endelig er det vigtigt, at kommunerne har en beredskabsplan for håndtering af eventuelle konkurser, så borgerne bliver mindst muligt berørt, udtaler Thomas Adelskov i pressemeddelelsen.