Tung luft og en CO2-koncentration, der er større, end hvad Arbejdstilsynet anbefaler. Det er hverdagen i klasselokalerne på mere end halvdelen af landets skoler.
Danmarks Lærerforening kalder det 'uforsvarligt' og opfordrer kommunerne til at poste flere penge i indeklimaet.
Men det afviser Anna Mee Allerslev (R), der er formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).
- Det undrer mig, for vi har allerede investeret over 23 milliarder kroner i at forbedre skolerne, så vi har investeret i indeklima, siger hun.
KL: Der er allerede investeret milliarder
Men investeringen ser ikke ud til at have givet afkast.
For en ny rapport fra Danmarkst Tekniske Universitet og Danish Science Factory viser, at der ikke er sket forbedringer i skolernes indeklima siden 2009.
- Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor det er ikke er blevet bedre, siger Anna Mee Allerslev (R).
I Sverige forlanger loven, at der er mekanisk udluftning i klasserne. Og mens CO2-koncentrationen er for høj i 60 procent af de danske skoler, er det kun sagen for 16 procent af de svenske.
Men formanden for Børne- og Kulturudvalget afviser at arbejde for en tilsvarende lov herhjemme.
- Der er ikke behov for flere regler. Jeg tror, der er behov for at give skolerne ro og sørge for, at der er fokus på hverdagsforbedringer som for eksempel at lufte ud, mener hun.
Danmarks Lærerforening: Ikke nok at åbne vinduerne
Men at hverdagsforbedringer alene er vejen frem, afviser Danmarks Lærerforening.
- Naturligvis har vi en opgave med at lufte bedre ud. Men jeg tror ikke, at åbne vinduerne og komme ud i frikvartererne kan gøre det alene, siger Peder Sand Pedersen, der er formand for Organisations- og arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening.
- Der er for eksempel sket store besparelser på rengøringsområdet, så det er muligt, at en indsats der kan forbedre forholdende for elever og lærere.
Anna Mee Allerslev fastholder, at milliardinvesteringen er penge nok. I stedet opfordrer hun sine kommunale kolleger rundt om i landet til at se, hvad deres skoler kan gøre bedre i hverdagen.