Klagemyndighed om politisag: Det har ikke været godt nok

Den Uafhængige Politiklagemyndighed mener ikke, at politiets dokumentation har været god nok.

Det var under klimatopmødet i 2009, at en flyttemand blev anholdt og frihedsberøvet i 13 timer. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

Det har været alt for besværligt at finde frem til de betjente, der under COP 15 i 2009 frihedsberøvede en uskyldig flyttemand i 19 timer.Det mener direktøren for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, Kirsten Dyrman.- Det har været utilfredsstillende både ud fra en ressourcemæssig betragtning, men også ud fra en retssikkerhedsmæssig betragtning, at det er så svært at finde frem til de personer, som har haft med anholdelsen at gøre, siger Kirsten Dyrman til DR Nyheder.

Skød med spredehaglDen Uafhængige Politiklagemyndighed har arbejdet med sagen i godt et år og afhørt 84 betjente inden rapporten blev færdig.Ifølge Kirsten Dyrman har man "skudt med spredehagl", fordi den dokumentation, der skulle vise, hvilke betjente, der var i kontakt med den anholdte, ikke var god nok.

- Det har været et urimeligt stort arbejde, for det har vi selv måtte grave frem via tjenestelister. Vi har afhørt 84 betjente og langsomt skrællet dem fra, som ikke var relevante for os og fundet frem til sagens nøglepersoner, siger hun.Vi har fundet de relevante betjentePå trods af problemerne er det dog alligevel lykkedes at finde frem til flere af de nøglepersoner, der var til stede i bilen, da flyttemanden blev frihedsberøvet.- Det er helt klart min opfattelse, at vi har et fornødent billede til at træffe en afgørelse om, hvad der reelt er foregået, siger Kirsten Dyrman.

I alt er der blevet indbragt fem klagepunkter for Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Tre af omhandler transporten af manden, som lå bagbundet i en politibil, og de er alle blevet sendt videre til Statsadvokaten.Tissede i en flaskeFlyttemanden har også klaget over, at han var tvunget til at tisse i en flaske, mens en politimand holdt hans penis i hænderne.Den klage har Den Uafhængige Politiklagemyndighed ikke valgt at gå videre med, da man mener, at politimændene ikke havde andet valg under de gældende regler.

Til gengæld vil man bede Københavns Politi om at finde en bedre løsning i fremtiden, så den "uheldige situation" ikke opstår igen.- For eftertiden må man være opmærksom på, at en person der er frihedsberøvet over længere tid også skal have mulighed for at gå på toilettet, siger Kirsten Dyrman.

Facebook
Twitter