Klar besked til 100.000 danskere i udlandet: Kom hjem nu!

Udenrigsministeriet fraråder nu alle unødvendige rejser til hele verden og opfordrer danskere i udlandet til at komme hjem.

Fra i dag og en måned frem frarådes alle ikke-nødvendige rejser i hele verden.

Det meddeler Udenrigsministeriet, der vurderer, at der lige nu potentielt er flere end 100.000 danskere i udlandet.

Det betyder, at Udenrigsministeriet har ændret den samlede rejsevejledning for hele verden, så alle lande er minimum orange.

- Budskabet til danskerne er både klart, enkelt og alvorligt. Man skal lade være med at rejse ud, medmindre det er absolut nødvendigt. Er man allerede i udlandet, bør man rejse hjem hurtigst muligt, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Opfordringen gælder for danskere, der er på ferie i udlandet, men altså ikke dem, der bor permanent uden for landets grænser.

Der er stadig en række steder og en række lande, hvor man fraråder alle rejser. Her er rejsevejledningen 'rød'. Det er trinnet over orange.

Kortet herunder viser rejsevejledningerne i hele verden.

Man skal ikke i 14 dages hjemmekarantæne, når man kommer hjem fra et ophold i orange områder. Det skal man til gengæld, når man kommer hjem fra røde områder.

Trygheden er førsteprioritet

Skridtet kommer, efter at Udenrigsministeriet over de seneste uger løbende har justeret rejsevejledningerne.

- Vi samarbejder, koordinerer og udveksler erfaringer løbende. Derfor er det også vigtigt for mig at gentage en kraftig opfordring til danskere i udlandet. Husk nu at få jer tilmeldt danskerlisten, siger Jeppe Kofod.

Tiltaget kommer ikke, fordi der nødvendigvis er mange smittetilfælde i de enkelte lande, men på grund af de enkelte landes tiltag for at inddæmme smitte med coronavirus, understreger Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriet.

- Vi kan se, at der er indført rejserestriktioner i en lang række lande, og det er derfor, vi går i orange, siger han.

- Vi kan ikke gennemskue, hvad der sker det næste døgn. Når vi siger hurtigst muligt, så mener vi også hurtigst muligt, siger Brøgger Rasmussen, der slår fast, at danskere ellers risikerer at strande i udlandet.

Direktøren oplyser, at der lige nu er 21.000 aktive danske sim-kort i USA, flere end 10.000 aktive sim-kort i Østrig og mere end 60.000 på danskerlisten.

Erik Brøgger Rasmussens vurdering er, at der potentielt er mere end 100.000 danskere i udlandet.

Han understreger, at det er dem, der er på ferie i udlandet, som skal komme hjem - ikke dem, der er fast bosiddende i udlandet.

Det skal du gøre

  • Udenrigsministeriet opfordrer dig til at tage hjem med det samme.

  • Du skal kontakte dit rejseselskab og forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kommer hjem.

  • Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +4533921112)

  • Du bør tjekke de lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.

  • Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via www.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig.