Klart flertal vil stemme ja til EU-patentdomstol

Det er op ad bakke for de to EU-skeptiske partier, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, hvis de ved en kommende folkeafstemning om EU’s patentdomstol skal overbevise flertallet af danskerne.

I en ny meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 siger 44 procent af vælgerne, at de ville stemme ja til domstolen, hvis der var folkeafstemning i morgen. Modsat er det blot 24 procent, der ville stemme nej, mens 33 procent endnu ikke ved, hvad de vil stemme. Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) finder føringen positiv:

- Men det interessante er jo, hvordan den store procentdel, der er usikker, kommer med og forstår, hvorfor det er vigtigt med en europæisk patentdomstol. Det er, fordi vi skal have skabt arbejdspladser, og vi skal have skabt vækst. Det her er ikke et spørgsmål om for og imod EU, siger hun til Politiken Søndag.

Enhedslisten tror stadig på folkeafstemning

Trods meningsmålingen har Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, langtfra mistet håbet og står fast på, at sagen bør komme til folkeafstemning.

- Jeg ser frem til en god debat om det, og så håber jeg da, at rigtig mange danskere vil dele vores bekymring om, at vi mister demokratisk og retssikkerhedsindflydelse på, hvad der fremover skal være patenter på, siger han til Politiken.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tror også, nejsiden kan nå at vinde frem:

DF: Vi skal lytte til befolkningen

- I foråret 2000, da Nyrup udskrev folkeafstemningen om euroen, var der i målingerne flertal for euroen. Jeg tror, det var derfor, han udskrev folkeafstemningen. Men i september, da vi stemte, var der et stort flertal imod. Om det vil gå på samme måde med patentdomstolen, ved vi jo ikke, siger han til Politiken og tilføjer:

- Men i sig selv har det jo ikke noget at gøre med, om der bør være en folkeafstemning eller ej, om man tror, udfaldet bliver det ene eller det andet. Hele ideen med en folkeafstemning er jo at lægge det ud til befolkningen og så respektere det svar, man får.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter