'Klart racistisk': Video med overfusning af familie skaber politisk debat

'Det her er ikke jeres land', råber en mand ad familie med tunesisk baggrund i en video, som bliver delt flittigt.

Se videoen, der er en privat optagelse, her.

- Hvorfor pisser I ikke af til jeres eget land?

Det er noget af det, der bliver sagt i en video, som i øjeblikket bliver delt på sociale medier.

Videoen er optaget på Kastrup Havn i lørdags, og ordene kommer fra en mand, der verbalt overfuser en familie med to små børn. Moren bærer tørklæde, og familien har tunesiske rødder, men bor i Danmark.

- Det her er ikke jeres land. Prøv at kigge på jeres hudfarve. I er gule, mand. I hører ikke til her, siger manden, hvis identitet DR ikke kender.

Hans ord har skabt røre på sociale medier, hvor en række politikere er røget til tasterne for at tage afstand fra udtalelserne i videoen. Det gælder politikere over hele spektret fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten.

S: Racisme er ikke et generelt problem i Danmark

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skriver i en udtalelse på Twitter, at han bliver "trist" over at høre historien.

- Men samtidig dejligt at høre, hvordan forbipasserende og politi håndterede situationen. Stop racisme. Sammen om Danmark, skriver han.

Også i blå blok har episoden vakt forargelse. Jan E. Jørgensen (V) kalder det på Twitter "helt urimeligt", hvad familien oplever, mens Konservatives Rasmus Jarlov på sin twitterprofil skriver, at mandens opførsel er "forkastelig".

Hos Radikale Venstre slår retsordfører Kristian Hegaard et slag for en handleplan til at bekæmpe hadforbrydelser, som partiet tidligere har foreslået, mens Enhedslistens Pernille Skipper mener, at videoen er et eksempel på et større problem.

- Det sker tit for dem af os, der har brun hud eller går med tørklæde. Det er ikke enestående - det her blev bare fanget på video, skriver hun og fortsætter;

- Og alle de politikere, der ikke mener, at vi har et problem med racisme, men som også "sympatiserer med familien", har simpelthen ikke fanget, hvor almindeligt det faktisk er.

Men det er Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Lars Aslan Rasmussen, uenig i. Han kalder det "klart racistisk", hvad der bliver sagt på videoen, men han mener ikke, at det er et billede på et større problem i Danmark.

- Jeg mener ikke, at vi har et generelt problem med racisme i Danmark. Men for hver eneste, der er udsat for racisme, er det et problem. Jeg mener, at vi har et ret tolerant samfund, sammenlignet med mange andre lande, siger han til DR Nyheder.

Lars Aslan Rasmussen mener samtidig heller ikke, at muslimer i Danmark er en særligt udsat gruppe sammenlignet med andre minoriteter som jøder og homoseksuelle.

Flere skriver i kommentarsporet til din partfælle Rasmus Stoklunds Facebookoplsag, at I i Socialdemokratiet selv har været med til at skabe polarisering i udlændingedebatten. Hvad siger du til det?

- Det passer ikke. Der er ikke et eneste eksempel på socialdemokratiske folketingspolitikere, der har talt nedsættende om muslimer i Danmark. En stram udlændingepolitik og racisme er to helt forskellige ting, siger han.

Træt af at vende den anden kind til

De mange politiske reaktioner fra både højre- og venstrefløjen overrasker og glæder moren i familien på videoen, 28-årige Kodes Hamdi. Det er hende, der har filmet optrinnet og delt det på sin Facebook-profil.

Det har hun gjort, fordi hun med egne ord har fået nok af at modtage hadefulde kommentarer rettet mod hende selv og sin familie, fordi hun bærer tørklæde, og fordi hun og hendes mand har tunesiske rødder og derfor en mørk hudtone.

- Jeg er træt af at vende den anden kind til og sige pyt og gå videre. For det er ikke første gang, siger Kodes Hamdi, der tidligere har fortalt om at modtage hadefulde ytringer i blandt andet Information.

Flere end 10.000 interaktioner

Optrinnet opstod, da hun sammen med sin mand og parrets to drenge lørdag sad ved Kastrup Havn. Ifølge Kodes Hamdi legede de to børn tagfat, da den fremmede mand begyndte at råbe "hold kæft" fra en bænk længere inde på kajen.

Kodes Hamdi fortæller, at hun først ikke opfattede, at manden råbte ad hende og hendes familie, men da det gik op for hende, at det var tilfældet, begyndte hun at svare ham igen. Der startede konfrontationen ifølge hende.

Manden siger på videoen, at familien er "gæster her", og at det ikke er deres land, mens Kodes Hamdi og hendes mand svarer igen, at han skal "holde kæft".

- Jeg havde brug for at sige til ham, at jeg godt kunne svare ham igen. Nogle vil synes, det er forkert gjort af mig, og andre vil synes, det er rigtigt, siger hun.

Kodes Hamdi tilkaldte derefter politiet, og Københavns Politi bekræfter overfor DR Nyheder, at man lørdag var til stede på Kastrup Havn.

I skrivende stund har videoen flere end 10.000 interaktioner og knap 4.000 kommentarer. Flertallet af henvendelserne er positive, fortæller Kodes Hamdi, der er overrasket over, at videoen i hendes øjne er gået "viralt".

- Jeg havde egentlig bare brug for, at mit netværk ved, hvordan jeg bliver behandlet sammen med mine børn, bare fordi vi har en anden hudfarve, og bare fordi jeg går med tørklæde, siger hun.