Klart svar til forældre: Det tæller som fravær, hvis I holder jeres børn hjemme fra skole

Forældreorganisation opfordrer til at stole på, at det er trygt at sende børnene i skole.

Organisationen Skole og Forældre opfordrer nervøse forældre til at vente på besked fra deres lokale skole om genåbningsplanerne. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Beskeden til de mindste skolebørns forældre er håndfast: Send dit barn tilbage i folkeskolen i næste uge eller få fravær og stå selv for undervisningen.

Sådan lyder det fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), efter statsministeren i går varslede samfundets gradvise genåbning.

- Man bliver registreret som fraværende i skolen, hvis man ikke dukker op. Beholder man sit barn hjemme, så gælder den fulde undervisningspligt. Så skal man som forælder stå for den fulde undervisning selv, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Statsminister: Skoler åbner efter påske

Mandag oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at samfundets genåbning begynder onsdag efter påske. Såfremt spredningen af coronavirusset fortsat er under kontrol.

I første omgang genåbner vuggestuer, børnehaver samt folkeskolens mindste klassetrin fra 0.-5. klasse.

Efter ugers isolation er det en besked, der måske får flere forældre til at overveje at holde børnene hjemme.

Men det er en dårlig ide, understreger Pernille Rosenkrantz-Theil. Medmindre husstanden har personer i Sundhedsstyrelsens særlige risikogrupper.

Det er ældre over 65 år, personer med kroniske sygdomme, nedsat immunforsvar samt gravide, nybagte mødre og børn med kroniske sygdomme.

- Tilhører man en sårbar gruppe eller gør familiemedlemmer, så vil der ikke blive registreret fravær, hvis ens barn ikke kommer i skole. Det samme gælder i øvrigt både lærere og pædagoger i daginstitutioner. Så forventes det ikke, at man møder på arbejde eller møder ind i skole eller institution, siger undervisningsministeren.

Men vil en utryghed som forælder være nok til, at man kan holde børnene hjemme?

- Som udgangspunkt skal børnene i skole. Vi har haft sundhedsmyndighederne til at kigge ganske grundigt på modellerne for, hvordan vi åbner. Det er en forsigtig genåbning, siger ministeren, der forklarer, at det er indbygget i åbningsmodellen, at børnene skal opdeles i mindre grupper.

Forenings råd til forældre: Vent og se

De særlige retningslinjer for, hvordan det præcist kommer til at foregå, bliver meldt ud i dag eller onsdag.

Det oplyser landsformanden for interesseorganisionen Skole og Forældre, der blandt andet taler forældrenes sag.

Han opfordrer alle forældre til at afvente nærmere besked fra deres lokale skole, før de bliver nervøse eller beslutter at holde børnene hjemme.

- Vi bakker op om genåbningen, siger Rasmus Edelberg.

- Det er en stor omvæltning, der sker lige nu. Beskeden fra os til alle forældre med skolebørn er derfor: Slå koldt vand i blodet, for vi kender ikke det fulde billede endnu. Nu mangler vi at høre mere om retningslinjerne.

Han forklarer, at kommuner og skoler dernæst i fællesskab skal drøfte, om de kan leve op til retningslinjerne. Derefter vil de lokale skoler fortælle, under hvilke rammer den lokale skole genåbner.

- Når det sker, så opfordrer vi til, at forældrene stoler på, at det sker indenfor sundhedsmæssigt forsvarlige rammer, siger Rasmus Edelberg, landsformand for Skole og Forældre.

Minister forstår bekymringer

Undervisningsministeren forstår, hvis genåbningen har skabt en ængstelse blandt de mindstes forældre.

- Det kan jeg sagtens sætte mig ind i. Danskerne har været gode til at bekymre sig og tænke sig om. Netop derfor er vi lykkedes med at holde smittetrykket nede. Til beroligelse vil jeg understrege, at der i modellerne for genåbningen er taget højde for, at børn opfører sig anderledes end voksne. De krammer og er i kontakt med hinanden, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Overfor DR Nyheder forklarer hun, at man vil løse den udfordring ved at inddele børnene i mindre grupper.