Klaus arbejder gerne uden overenskomst: 'Hvis jeg er syg, er det jo bare ærgerligt'

Budene, der bringer ud for firmaet Wolt, har hverken overenskomst eller forsikring, og det møder kritik fra 3F.

- Det er super fleksibelt. Jeg kan selv bestemme, hvor meget jeg vil arbejde, og der er ikke nogen chef, der ånder mig i nakken.

Sådan lyder det fra 23-årige Klaus Ager Sørensen, der er et af de mange bude, som arbejder for udbringningsfirmaet Wolt.

Budene er bindeled mellem restauranter og kunder og bringer mad ud i både Aarhus, Odense, København og Lyngby-Gentofte.

Hos Wolt kalder man cykelbudene for kurer-partnere, og de arbejder i gennemsnit 15 timer om ugen. Hver enkelt bud bliver af Wolt anset som selvstændig erhvervsdrivende, og de har derfor hverken overenskomst eller forsikring gennem Wolt.

Noget, der passer Klaus Ager Sørensen fint. Han bestemmer nemlig helt selv, hvornår og hvor meget han vil arbejde. Via Wolt kan han booke sig ind på vagter, når han vil, og ligeledes holde fri, når det passer ham.

- Der er ikke noget krav om, hvor meget eller hvor lidt, man skal arbejde, og så er det bare mega nemt at kombinere det med alle de andre ting, man gerne vil, siger han.

Ifølge Wolt tjener budene i gennemsnit 130 kroner i timen.

Om Wolt:

  • Wolt er både en app og en hjemmeside, hvor man online kan bestille og få bragt mad ud.

  • Firmaet blev grundlagt i Finland i 2014 og findes i dag i flere europæiske storbyer, heriblandt i Helsinki, Stockholm, Prag, Tallinn og København.

  • I Danmark kan man også få bragt mad ud via Wolt i Aarhus, København, Odense og Lyngby-Gentofte.

  • Ifølge Wolt selv samarbejder de med over 400 danske restauranter heriblandt McDonalds, Madklubben og Meyers.

- Jeg er ikke bundet til at møde ind fra 8-16 hver dag, men kan selv disponere over min tid, siger Klaus Ager Sørensen, som netop derfor er glad for at bringe mad ud for Wolt. (Foto: Jonas Gravgaard © dr)

Kan underminere den danske model

Når Wolts bude ikke har nogen overenskomst, kan det være med til at underminere ansættelsesforholdene i andre brancher, mener fagforeningen 3F.

- Når de ikke ansætter folk, og de ikke tegner overenskomst, kan de køre med deres egen idé om, hvad de synes er ret og rimeligt at aflønne folk med, siger John Bondebjerg, der er forhandlingssekretær ved 3F.

Han mener, at hvis man lader sådan nogle arbejdsforhold florere, så kan der være andre brancher, der bliver inspireret til at gøre det samme.

- Det kan være de første sten til, at man underminerer hele den danske model, hvor løn og arbejdsforhold er noget, man aftaler mellem parterne, og ikke noget, der bliver dikteret fra den ene part, siger John Bondesbjerg.

I Danmark er det mest almindelige, at man bliver ansat på en overenskomst. Dermed har den enkelte indflydelse på egen løn og arbejdsvilkår og samtidig også mulighed for at forhandle om begge dele. Og det har budene fra Wolt ikke.

Men er det ikke deres eget problem?

- Jo, det kan man godt sige, det er. Men vores rolle som fagbevægelse er at sikre folk med nogle kollektive aftaler. Det er vores erfaring, at det sikrer folk nogle ordentlige løn- og arbejdsforhold, siger John Bondesbjerg.

Wolt: Vores partnere er tilfredse

Ifølge direktør i Wolt Danmark Patrick Dümer går Wolt meget op i, at kurer-partnerne er glade og tilfredse, og det vil man blive ved med, forsikrer han.

Men om de skal være omfattet af en overenskomst, kan han ikke svare på.

- Vi er jo nye i det her, og vi vil kun det bedste for både kunder, partnere og restauranter. Det er vigtigt at pointere, at den måde, vi gør det her på, lever fuldt ud op til alle love og regler, der er her i Danmark, siger han.

- Der kommer altid noget kritik, når man gør noget nyt, og det her med platformsøkonomi er jo en ny ting. Alle, der deltager, er i gang med at finde ud af, hvordan man sætter det sammen på den helt rigtige måde. Så når vi hører sådan en kritik, så lytter vi selvfølgelig og tilpasser, hvis der er behov for det, lyder det fra Patrick Dümer.

Patrick Dümer lægger dog mest vægt på, at kurer-partnerne hos Wolt er tilfredse med deres arbejde, og det er Wolts oplevelse, at det er de.

Klaus Ager Sørensen kører ud til restaurationerne og pakker maden i sin store Wolt-taske, der holder maden varm. og så starter cykelturen frem til kunden. (Foto: Jonas Gravgaard © dr)

- Der er rigtigt mange folk, der har lyst til at arbejde på den måde med frihed og fleksibilitet. De bestemmer selv, hvornår de har lyst til at arbejde og hvor meget. I den traditionelle model kan man ikke stå op den ene dag og tænke, at i dag har man lyst til at tjene penge og den næste dag holde fri, hvis man har lyst til det.

Bedre end et 'halvfesent' job

Og netop den måde at arbejde på passer Klaus Ager Sørensen glimrende. Ingen overenskomst betyder også, at man ingen løn får, hvis man er syg, og man optjener heller ikke feriepenge eller pension.

- Hvis jeg er syg, så er det jo bare ærgerligt. Og at man ikke får nogen feriepenge, det må man jo leve med. Det er ikke det, det kommer an på for mig. Jeg vil hellere have et job, jeg kan lide, og som jeg nyder. I stedet for at lave noget, jeg synes er halvfesent, og så er man sikret løn, når man er syg. Det er jo en prioritering, siger han.

I Aarhus bringer Wolt indtil videre kun ud i midtbyen, så det er her, Klaus Ager Sørensen cykler rundt, når han er på arbejde. (Foto: Jonas Gravgaard © dr)

Hos Wolt har kurer-partnerne heller ikke nogen forsikring. Men det er dog et krav, at de er dækket af deres egen forsikring, før de får lov at arbejde for Wolt, siger direktør Patrick Dümer.

Men spørgsmålet om forsikring er heller ikke noget, der bekymrer Klaus Ager Sørensen.

- Der er selvfølgelig en risiko for, at det kan gå galt, men med en cykelhjelm, lidt god vilje og hvis man tænker sig lidt om, så tror jeg, man kommer langt.

Ifølge Wolt har virksomheden mere end 1.000 kurer-partnere, der bringer ud for dem.

Facebook
Twitter