(Foto: © Linda Kastrup, SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)

Klik dig igennem. To års restriktioner indkapslet i billeder

I dag regnes corona ikke længere som en samfundskritisk sygdom.

Knap to år er der gået, siden vi for første gang stiftede bekendskab med ordet "coronarestriktioner".

Og i anledning af at størstedelen af dem nu forsvinder, og landet genåber den 1. februar, har vi samlet 21 billeder, der hver især indkapsler den tid, vi har været igennem.

  • De fleste husker formentlig, hvor de var onsdag den 11. marts 2020, da statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede Danmarks nedlukning. Skoler og institutioner lukkede, ansatte blev sendt hjem, og vi måtte ikke samles mere end 100 personer indenfor. (Foto: © Martin Sylvest)
    1 / 21
  • Hvordan skal vi agere i en situation, vi aldrig har stået i før? Den splittelse blev tydelig i befolkningen, da mange valgte at storme ud for at hamstre dagligvarer kort efter regeringens pressemøde den 11. marts 2020. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Berlingske)
    2 / 21
  • I foråret 2020 gik danske Inga Rasmussen og hendes tyske kæreste viralt. Parret boede på hver deres side af grænsen til Tyskland, da den blev lukket den 14 marts. Men ses, det skulle de, og derfor mødtes de hver dag til kage, kaffe og punch ved grænseovergangen. Og dén fortælling bredte sig hurtigt til engelske, irske, tyske, franske, og amerikanske medier. Derudover selvfølgelig en lang række danske aviser, radio og TV-medier. (Foto: © Linda Kastrup, SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)
    3 / 21
  • Sammen hver for sig-mentaliteten bredte sig blandt mange under første nedlukning, og der blev åbnet vinduer, banket på grydelåg og sunget fællessang, så det gav genklang i baggårdene. Inspirationen kom fra Italien, hvor folk sang og spillede på musikinstrumenter fra vinduer og balkoner. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Berlingske)
    4 / 21
  • Det er ikke en fodboldbane, som borgerne har sat sig på, men derimod et Islands Brygge anno 2020, hvor afmærkede arealer skulle hjælpe folk med at holde afstand. Hvert felt var på 40 kvadratmeter, og der måtte kun opholde sig 10 personer. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
    5 / 21
  • Det blev hverdag ikke at have en sidemakker, og både stadionpladser, biografsæder og træningsmaskiner blev spærret af for at sikre afstand mellem folk.
    6 / 21
  • I foråret og sommeren 2020 fik politiet travlt med at kontrollere, at mange små grupper ikke pludselig blev til én stor. Der blev udpeget særlige coronahotspots som her ved Saksild Strand nær Odder, hvor der blev patruljeret ekstra for at undgå spredning med coronavirus. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)
    7 / 21
  • I Kina gik de allerede med masker, og snart blev det også en mere fast del af vores hverdag. På pressemødet den 15. august 2020 demonstrerede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, derfor, hvordan vi skulle bruge det. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
    8 / 21
  • Man kan næsten høre lyden af metal og grydeskeer, der buldrer mod hinanden, når man ser billedet her. Under coronakrisen var demonstranter af flere omgange på gaden, fordi de var utilfredse med epiemiloven. Derudover opstod Men In Black, som protesterede mod regeringens restriktioner. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)
    9 / 21
  • Den 6. april 2021 fik liberale erhverv som frisører lov til at åbne, hvilket betød, at utæmmede manker endelig kunne komme under saksen efter at have stået til i mere end 100 dage. Og hos TV2 kunne man se før og efter-billeder af indtil flere danskere, hvilket talte for sig selv. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
    10 / 21
  • En nedlukning lignende den i foråret 2020 blev igen aktuel ved efteråret og juletid. Her er det julemanden i Aalborg Zoo, der ikke må stå for tæt på børnene og derfor har placeret sig i en coronasikker boble. (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)
    11 / 21
  • Stort set alle rejser blev frarådet i dele af pandemien, og det førte til rungende tomme lufthavne. Her er det Københavns Lufthavn. (Foto: © Tobias Kobborg, Tobias Kobborg)
    12 / 21
  • Afstand, restriktioner og et lukket natteliv var stadig en del af hverdagen den 6. februar 2021. Når det blev fredag valgte de to roomies Joanna og Linnea på 24 år at ringe deres venner op på Zoom og spille beerpong på skrivebordet. (Foto: © Linda Kastrup, SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)
    13 / 21
  • I mange måneder var alt fra udendørs fodbold til cykelklubber, spejdere og zoologiske haver lukket på grund af corona, men mandag den 1. marts 2021 blev en stor del af restriktionerne for udendørsaktiviteter fjernet, så de mindste spillere i Amager-klubben B1908 igen kunne bryde løs på banen. (Foto: © Linda Kastrup, SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)
    14 / 21
  • Først var det 2020, og dernæst 2021, hvor festivalerne atter måtte indse, at de med de daværende restriktioner ikke kunne afholde de arrangementer, som mange ellers hungrede efter. Roskilde Festival, der plejede at have mere end 130.000 gæster og frivillige, lancerede dog et alternativ i en noget mindre skala kaldet Summer Days, hvor man blev opdelt i sektioner. (Foto: © Linda Kastrup, SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)
    15 / 21
  • Billeder af det populære Jomfru Ane Gade i Aalborg er blevet brugt flere gange til at illustrere det lukkede eller begrænsede natteliv. Den 1. september 2021 kunne natklubberne genåbne for en stund, mens barer måtte holde længere åbent. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
    16 / 21
  • Den første stadionkoncert med fuld kapacitet i Europa siden nedlukningen. Det var netop, hvad der fandt sted i Parken den 11. september 2021, da det danske band The Minds of 99 gav koncert for 50.000 mennesker. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)
    17 / 21
  • Uopdagede stier blev pludselig allemandskendte, da vi under pandemien valfartede ud i naturen for at mødes med hinanden på afstand.
    18 / 21
  • Køerne er nærmest blevet dobbelt så lange under coronakrisen, fordi vi holder afstand. Her er det en coronavaccine, de venter på. (Foto: © Linda Kastrup, SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)
    19 / 21
  • Statsminister Mette Frederiksen blev i december 2021 afhørt vedrørende sagen om aflivning af millioner af mink. Også her var folk mødt op for at udtrykke deres holdning til det. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
    20 / 21
  • Den 26. januar 2022 - godt to år efter restriktionernes indtog - afskaffede statsminister Mette Frederiksen (S) størstedelen af restriktionerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
    21 / 21