Mens verdens ledere lige nu forsøger at blive enige om en klimaaftale på COP20 mødet i Peru, så er forbrugerne herhjemme blevet bevidste om, at de skal være bedre til at skåne miljøet.
Det seneste år har 86 procent af os nemlig gjort noget aktivt for at leve mere klimavenligt, viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR.
Fokus på el og varme
Det er især elektriciteten, vi er blevet bedre til at spare på. Inden for det seneste år har hver syvende af os sparet på elforbruget.
Og på varmeregningen burde der for halvdelen af os være en økonomisk gevinst at hente - 52 procent har nemlig skruet ned for varmen.
Og netop den økonomiske gevinst er en af forklaringerne på, at det især er på el- og varmeforbruget, vi har ændret vaner, mener direktør i den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen:
- Det der direkte påvirker folks forbrug, det er deres økonomi. Men det er da positivt, at så mange også vil agere klimavenligt, siger han om undersøgelsen.
Kødforbruget halter efter
Men et af de punkter, som for alvor betyder noget for vores CO2-aftryk, er vores fødevareproduktion af kød og import og eksport af fødevarer. Blandt de adspurgte i Epinions undersøgelse, har kun 13 procent spist mindre kød det seneste år:
- Det røde kød er en stor synder, så jeg opfordrer til, at man spiser flere grønsager. Og hvis man ikke kan skære ned på kødet, så kan man overveje at spise mere kylling og fisk, det udleder ikke nær så meget CO2 som køer gør, siger Christian Ibsen.
Kvinderne skærer ned
Selvom vi ikke er meget for at give afkald på røde bøffer, så er der flere kvinder end mænd, der har spist mindre kød sidste år.
Det samme gør sig gældende på spørgsmålet, om man har taget kortere bade. Her svarer 23 procent af de adspurgte mænd, at det har de. Blandt kvinderne har 36 procent skåret ned på badetiden.
Undersøgelsen er foretaget af Epinion, der har spurgt 1.030 repræsentative danskere i perioden 28. november til 7. december.