Klimaekspert: Vandstand stiger og vi får oftere kraftig regn og storm

Oversvømmelser, som vi har set i den sydlige del af landet i nat, er noget vi må vænne os til, siger klimaekspert.

Bådebroerne på Jyllandssiden af Sønderborg stod i aftes under vand - noget vi vil opleve oftere de kommende år, forudser klimaekspert. (Foto: Lene Esthave © Scanpix)

Stormfloden, som har ramt store dele af landet, er en forsmag på fremtidens vejr, hvor kraftig regn, storme og højere havniveau kommer til at betyde flere oversvømmelser.

- Det er noget, vi må vænne os til. Når man kigger i den danske krystalkugle, kan vi se, at vandstanden i de indre danske farvande vil stige med cirka en halv meter i år 2100, siger Ole Mark, der er Ingeniørforeningens ekspert i klimatilpasning.

- Om 80 år skal man altså lægge en halv meter til de vandstande, vi så i går. Og så går det hen og bliver betydeligt værre.

Stormfloden i aftes og i nat er en såkaldt 100-årshændelse, og det betyder, at der hvert år er én procents risiko for, at Danmark vil blive ramt af så høje vandstande.

- Det betyder ikke, at der går går 100 år før det sker igen, og derfor er der ingen grund til at vente på den næste store storm eller stormflod. I stedet bør man gå i gang med at ruste Danmark til fremtidens vejr, siger Ole Mark.

- Der bør laves en systematisk kortlægning af risikoen for oversvømmelse fra havet. Nogle kommuner har lavet det i dag på frivillig basis, men alle kommuner bør lave en kortlægning, så man begynder at forholde sig systematisk til risikoen, siger han.

/ritzau/